Ministerul Energiei pregătește modernizarea ELCEN. Se vor acorda fonduri de milioane de euro

28 iul. 2021
86 afișări
Ministerul Energiei pregătește modernizarea ELCEN. Se vor acorda fonduri de milioane de euro
Ministerul Energiei pregătește modernizarea ELCEN

Se pregătește modernizarea ELCEN. Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a aprobat constituirea unui grup de lucru la nivelul ministerului care să pregătească legislaţia pentru acordarea unor fonduri de milioane de euro pentru modernizarea unităţilor de producere a energiei electrice şi termice. Printre acestea și ELCEN - Electrocentrale Bucureşti, cel mai mare producător de energie termică din România.

Modernizarea ELCEN va fi posibilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, după ce grupul de lucru format urmează să implementeze prevederile Directivei 87/2003, revizuită, care vizează acordarea de fonduri de investiţii pentru proiectele cu o valoare mai mică de 12,5 milioane de euro.

Ministerul Energiei pregătește modernizarea ELCEN

Printre proiectele propuse pentru investiții se numără și ”retehnologizarea/implementarea unei/unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h” la CTE Grozăveşti, în valoare de 4,5 milioane de euro, dar și la CTE Bucureşti Vest, tot în valoare de 4,5 milioane de euro. În privința CTE Bucureşti Sud este vorba de un proiect de producere a energiei termice în regim de vârf de cca. 200 Gcal/h, cu o valoare de 9 milioane de euro.

Alte proiecte propuse în cadrul acestui program de modernizare vizează Vest ENERGO – Centrala cogen Bucureşti (zona Băneasa Romaero), 12 MW – 12 milioane de euro, Centrala cogen Bucureşti (zona Faur), 12 MW – 12 milioane de euro și Centrala cogen Bucureşti (zona Preciziei), 10 MW – 10 milioane de euro.

Tensiunile dintre ELCEN și Termoenergetica lovesc în oamenii de rând

Situația apei calde și a căldurii din București pare să atârne de un fir de ață. Scandalul dintre ELCEN și Termoenergetica pare departe de a se încheia, mai ales că ambele companii au situații financiare extrem de precare, având datorii de sute de milioane de lei. În ciuda acestui fapt, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și gaze, deoarece situația a fost redresată de când acesta a devenit edil.

ELCEN, companie aflată în acest moment în reorganizare judiciară, a solicitat Termoenergetica plata datoriilor, care în luna iulie însumau circa 379 milioane de lei. De asemenea, ELCEN cere și sesizarea Ministerului Dezvoltării în vederea alocării bugetului local al Bucureștiului cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru plata obligațiilor către Termoenergetica, în cuantum total de 504 milioane de lei, sumă ce reprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației între lunile ianuarie și mai ale acestui an.

Cookies