Ministerul Educaţiei cere reanalizarea deciziei de exmatriculare a studentului de la Arhitectură

de:
08 feb. 2015
2 Afișari
Ministerul Educaţiei cere reanalizarea deciziei de exmatriculare a studentului de la Arhitectură

Specialiştii din Ministerul Educaţiei spun că reprezentanţii Universităţii au decis în mod greşit exmatricularea definitivă, fără ca măcar să asculte doleanţele studentului, informează tvr.ro.

Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice: „Universitatea nu a respectat toate procedurile şi, ca urmare, recomandarea e ca Universitatea să revină asupra deciziei, să reanalizeze situaţia studentului”.

Inspectorii din Ministerul Educaţiei au verificat punct cu punct neregulile din scrisoarea semnată de peste 700 de studenţi.

Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice:
„Înţelegem că sunt probleme cu spaţiile, sunt probleme cu dimensionarea seriilor şi a grupelor de predare şi a lucrului în cadrul atelierelor de proiectare”.

Universitatea are 60 de zile la dispoziţie să prezinte Ministerului un plan de măsuri care să vizeze „eliminarea suprapunerilor din orar, respectarea termenelor pentru afişarea rezultatelor la examene sau înfiinţarea unui birou pentru acte de studiu”.

Studentul exmatriculat spune că nu-şi doreşte decât să termine facultatea în România.

Reporter: Ce drepturi ţi-au fost încălcate?
Dragoş: În primul rând dreptul la apărare, pentru că nu m-au chemat în Consiliu să-mi ceară un punct de vedere, şi dreptul la un învăţământ de calitate.
Cazul a atras imediat atenţia societăţii civile care consideră că „Decizia universităţii de a exmatricula un student care a iniţiat o plângere către minister constituie un act abuziv de restrângere a dreptului la liberă exprimare şi contravine spiritului academic”.

Chiar şi foştii absolvenţi ai universităţii, acum arhitecţi respectaţi în Bucureşti, spun că simţul critic al studenţilor trebuie cultivat.

Rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Zeno Bogdanescu, declara pe 23 ianuarie: „Arhitectura, ca profesie, este o profesie pozitivă. Noi nu proiectăm case urâte, case proaste, case nefuncţionale, case care să nu reziste intemperiilor şi cutremurelor. Ori atitudinea asta contrazice modul de a fi al arhitectului”.

Conducerea Universităţii nu vrea să comenteze concluziile raportului, până nu primeşte un document oficial de la Ministerul Educaţiei. Decizia de exmatriculare nu poate fi anulată decât de conducerea universităţii sau de instanţa de judecată.

Cookies