Ministerul Culturii vrea să transfere Casa memorială „Coandă” în administrarea Academiei Române

de:
21 iul. 2017
14 Afișari
Ministerul Culturii vrea să transfere Casa memorială

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale consideră oportună transmiterea părţii de imobil deţinută de către acesta, în administrarea Academiei Române„, este specificat în nota de fundamentare a proiectului, publicat pe site-ul ministerului.

Personal, mă opun cu vehemenţă acestui proiect de hotărâre care doreşte să transfere partea de proprietate a Ministerului Culturii asupra Casei H. Coandă, cu toate bunurile din ea, Academiei Române. Pentru cei care au amenzie în acel minister, le reamintesc că Academia Română este cea care odinioară a vândut jumătatea ei de proprietate (nivelul superior dacă nu mă înşel) printr-o afacere mafiotă, deşi era o donaţie! A primit înapoi această parte vândută (deşi ar fi trebuit să fie deposedată de ea după o asemenea manevră imobiliară), după ce MC, prin Mircea Diaconu, a cerut în instanţă casarea actului de vânzare încheiat de Academie şi a reuşit„, scrie Dragoş Neamu pe Facebook.

Academia Română este una dintre cele mai bogate instituţii din ţară, explică muzeograful, care se pune la îndoială conceptualizarea viitorului muzeu de către Academie.

Este absolut imoral ce se întâmplă, în contextul în care Academia Română este una dintre cele mai bogate instituţii din ţară, cu zeci de imobile şi terenuri aflate în proprietate, şi cu o gândire extrem de anacronică şi de prăfuită când vine vorba despre conceptualizarea muzeelor„, afirmă Neamu.

Valoarea de inventar actualizată a bunului imobil este de 3.846.373 de lei.

Casa Coandă a fost construită în anul 1910 de tatăl lui Henri Coandă, generalul Constantin Coandă. Imobilul este compus din subsol, parter, etaj, mansardă, cu o mică curte interioară, fiind situat pe fosta stradă Ana Ipătescu (actualul bulevard Lascăr Catargiu).

În 1969, parterul imobilului şi jumătate din dependinţe au fost preluate de la una dintre moştenitoare de către Statul Român, în acelaşi an, etajul imobilului şi cealaltă jumătate din dependinţe fiind cedate Statului Român, prin donaţie către Academia RSR.

Astfel, în prezent, Academia Română deţine, conform Deciziei nr. 298/ 28.05.2008 de restituire şi a procesului verbal de punere în posesie nr. 574/ 04.07.2008, cota de ½ din imobilul situat în municipiul Bucureşti, b-dul Lascăr Catargiu nr. 29, sector 1 şi ½ din suprafaţa de teren aferentă, astfel cum acestea au fost dobândite în conformitate cu actul de donaţie încheiat în anul 1969.

Argumentele prezentate în această Notă de fundamentare arată că imobilul va fi organizat ca muzeu pentru a fi ilustrate unele aspecte din viaţa şi activitatea ştiinţifică a lui Henri Coandă şi a tatălui său Constantin Coandă.

Imobilul este clasat ca monument istoric.

Cookies