Ministerul Culturii a lansat competiția Capitală europeană a culturii pentru anul 2021

de:
11 dec. 2014
1 Afișari
Ministerul Culturii a lansat competiția Capitală europeană a culturii pentru anul 2021

„Cultura nu este o simplă consumatoare de fonduri, ci este capabilă să producă dezvoltare locală și regională, contribuie la crearea de locuri de muncă și la o viață europeană, mai bună din toate punctele de vedere pentru cetățenii acestei țări. Din acest moment, avem la dispoziție șase ani să pregătim orașul câștigător din România pentru a deveni o veritabilă capitală culturală a Europei în 2021” – a declarat Hegedüs Csilla, viceprim-ministru, ministrul culturii, la evenimentul de lansare pentru orașele din România a concursului pentru obținerea titlului de Capitală europeană a culturii.

Ministrul culturii a făcut referire la experiența din 2007 a orașului Sibiu care, prin obținerea acestui titlu, a beneficiat de importante alocări de fonduri pentru dezvoltare, devenind un oraș de nivel european. „Această acțiune are o semnificație majoră, fiindcă întărește sentimentul nostru de apartenență la un spațiu comun european, fiindcă patrimoniul nostru, într-adevăr, face parte din patrimoniul comun european, așa cum și artiștii, creatorii noștri sunt deja foarte vizibili și cunoscuți în spațiul cultural european. Însă, nu trebuie să uităm nici impactul social sau cel economic pe care îl are statutul de capitală culturală europeană” – a mai spus ministrul, remarcând și faptul că în anul 2021, orașul câștigător din România va purta titlul alături de un oraș din Grecia, conform unui calendar european prestabilit.

„Ministerul va organiza o competiție corectă, transparentă, care nu va favoriza niciun oraș. Îmi doresc ca cel mai bun să câștige, pentru a purta cu mândrie numele țării noastre pe scena Uniunii Europene! Le doresc mult succes orașele candidate” – a mai spus Hegedüs Csilla specificând și faptul că Ministerul Culturii va avea în scurt timp un secretar de stat a cărui sarcină exclusivă va fi derularea acestei acțiuni europene în România.

„Importanța acțiunii Capitale europene ale culturii arată și un studiu comandat de Comisia Europeană care demonstrează că sumele alocate sunt recuperate cu un profit de şase ori mai mare decât investiţia. Avantajele acestei inițiative sunt multiple din punct de vedere cultural, economic și social” – a subliniat Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene, adăugând și faptul că obiectivul Comisiei este protejarea și promovarea diversității culturilor din Europa, pe lângă evidențierea trăsăturilor comune culturilor și stimularea contribuției culturii la dezvoltarea pe termen lung a orașelor.

Ministerul Culturii deține atribuții importante în derularea acestei acțiuni de nivel european, a precizat în cadrul aceleiași conferințe de presă Nadia Tunsu, directorul Direcției Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii. „Ministerul face public apelul pentru depunerea candidaturilor, regulamentul de procedură şi ghidul pentru pregătirea oraşelor, toate în versiune bilingvă. Totodată, instituția noastră asigură vizibilitatea maximă a sesiunii de informare din 16 februarie 2015 pentru ca toate oraşele interesate să poată asigura participarea, noi suntem organizatorii întâlnirilor de selecție și preselecție, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, iar pe lângă acestea suntem responsabili și pentru aspectele de logistică și informare publică” – a precizat Nadia Tunsu.

Ministrul culturii a prezentat succint și calendarul acțiunii stabilit în conformitate cu Decizia comună a Parlamentului European și a Comisiei Europene. Astfel, orașele care doresc să obțină titlul de Capitală culturală europeană vor avea la dispoziție zece luni de pregătire a candidaturii, urmând ca acestea să-și trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015, conform apelului la candidatură. Pe 16 februarie 2015 va fi organizată o sesiune de informare, cu participarea Comisiei Europene, a cărei misiune este aceea de a răspunde întrebărilor puse de reprezentanții orașelor și de a prezenta criteriile de selecție. După câteva luni, urmează două întâlniri: de pre-selecție și de selecție, iar selecția finală urmând să fie organizată în jurul lunii august 2016. Un juriu european va efectua vizite la fața locului, iar desemnarea formală a orașului câștigător se va face până la sfârșitul anului 2016. Între desemnarea oficială și titlu, juriul – format din reprezentanți desemnați de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European și Comitetul Regiunilor, respectiv doi specialiști din partea Ministerului Culturii – va efectua o monitorizare a orașului câștigător, pentru a evalua dacă acesta își respectă angajamentele asumate.

În cadrul conferinței de presă a fost prezentat site-ul www.capitalaculturala2021.ro, care va fi actualizat treptat. În această etapă inițială au fost postate primele documente: apelul pentru lansarea competiției, regulamentul de procedură, urmând ca in viitor să fie postat și un ghid de autoevaluare a orașelor, precum și alte documente și informații de interes. Totodată, secțiunea Calendar va fi actualizată periodic, iar celor interesați le este recomandat să o verifice cu regularitate pentru noi informații.

Cookies