Ministrul Sănătății: A fost identificată CAUZA îmbolnăvirii bebeluşilor. ANSVSA verifică alimentele

de:
25 feb. 2016
1 afișări
Ministrul Sănătății: A fost identificată CAUZA îmbolnăvirii bebeluşilor. ANSVSA verifică alimentele

UPDATE 21.00: Două lanţuri de magazine din Argeş sunt controlate, joi seara, de către DSP şi DSV, produsele vizate fiind fructele, legumele, lactatele şi cele de carne, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a făcut joi o vizită la Spitalul „Marie Curie”, acolo sunt internați bebelușii cu sindrom hemolitic-uremic transferați de la Spitalul din Pitești.

Ministrul a anunțat la finalul vizitei că, împreună cu echipa internaţională de medici, a fost identificata cauza îmbolnăvirii în cazul acestor copii. Este vorba despre o tulpină a bacteriei Escherichia coli, abreviată E. coli. 

Și șefa secției de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean, a confirmat că verotoxina, care indică prezența acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.

„Consecutiv întâlnirii de azi cu specialiștii europeni s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv o tulpină de E.coli. Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, cum ar fi produse pasteurizate, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor când se impune”, a spus ministrul sănătății.

„Am organizat întâlnirea de azi cu ANSVSA, li s-au transmis toate informațiile și vor demara o anchetă. În ce privește situația conducerii DSP Argeș, se derulează o anchetă a Corpului de control. Șeful Corpului a venit de la Timișoara, începe o anchetă. Am stabilit ca termen 4 martie pentru finalizarea anchetei”, a anunțat ministrul Cadariu.

Rafila: Un focar de infecţie de origine alimentară sau o posibilă transmitere interumană, cauze ale îmbolnăvirii bebeluşilor

Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătăţii și preşedinte al Societăţii de Microbiologie, a precizat că Escherichia coli enterotoxigen serotipul 026 este cauza îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic și este diferită de E-coli găzduită în mod obișnuit în intestinul uman.

„Acest sindrom hemolitic-uremic, în marea majoritate, peste 90% din cazuri, se corelează cu prezența acestui germene E-coli enterohemoragic producător de toxină. E-coli entoropatogen este o variantă care produce boală diareică, dar o boală diareică comună fără asocierea producerii de toxină. Cauza îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic este infecția cu E-coli enterotoxigen serotipul 026. Acest E-coli 026 este o tulpină de E-coli diferită de cea pe care o găzduim în mod obișnuit în intestinul nostru, care este extrem de patogenă din cauza capacității de a produce toxină„, a explicat Rafila. El a adăugat că exclude alte ipoteze cum ar fi îmbolnăviri virale, rotavirus, vaccinarea sau intoxicații cu substanțe chimice.

Rafila a arătat că una dintre posibilele cauze ale îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş este un focar de infecţie cu origine alimentară.

„Nu fac referire la un anumit aliment, pentru că am lansa ipoteze, care, dacă nu se confirmă, vor crea panică”, a spus Rafila.

El a spus că cea de-a doua „ipoteză probabilă” este „transmiterea interumană” pentru unele cazuri.

Ministrul Sănătăţii a afirmat totodată că bebeluşii sunt mai bine. „Unul dintre copii a ieşit de la terapie intensivă, iar copilul internat aseară este tot la terapie intensivă, însă este mai bine”, a spus acesta.

 ANSVSA verifică alimentele

ANSVSA a anunţat, joi, că va demara verificări pentru identificarea posibilelor surse de contaminare.

ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii la ancheta epidemiologică privind apariţia cazurilor de sindrom hemolitic uremic la copii internaţi în spitalul Marie Curie.

Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta.

Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai DSP în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din ţara noastră, abilitat pentru acest tip de determinări.

IISPV are implementată metoda de analiză pentru E. coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară (PCR). Pentru analiză se prelevează câte 5 eşantioane din acelaşi produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi, minim 4 zile în cazul probelor pozitive”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.

Încă un copil cu suspiciuni de sindrom hemolitic-uremic va fi transferat, joi, la Spitalul Marie Curie din București. Este vorba de un copil de 11 luni care a fost internat anterior la  Spitalul Municipal Câmpulung Muscel. 

Cookies