Min. Agriculturii: Menţionarea numelui firmei Brădet este în conformitate cu legislaţia în domeniu

de:
03 mart. 2016
0 Afișari
Min. Agriculturii: Menţionarea numelui firmei Brădet este în conformitate cu legislaţia în domeniu

„Cu privire la situatia rezultata in urma depistarii lotului de branza contaminata cu e-coli, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari: Anuntul facut de ministrul Achim Irimescu este in conformitate cu prevederile europene (Regulamentul 178/2002, Regulamentul 2073/2005) si nationale – GHID privind elaborarea planurilor nationale de interventie in domeniul sigurantei alimentelor (ANSVSA)” – se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.

Bunica unui copil mort la Marie Curie: Nepoţica mea nu a consumat niciodată brânză de la Brădet

Bunica unei fetiţe de 11 luni din localitatea argeşeană Poiana Lacului, care a murit pe 15 februarie la spitalul Marie Curie din Capitală, a declarat că e imposibil ca produsele de la Lactate Brădet să fi dus la decesul nepoatei sale pentru că nu au fost consumate deloc în familie.

Ministerul Agriculturii enumera o serie de prevederi legislative nationale si europene pe care, sustine ministerul, anuntul lui Irmiescu le-a respectat:

Art. 10 din Regulamentul UE 178/2002: „Fara a aduce atingere prevederilor aplicabile ale legislatiei comunitare si interne privind accesul la documente, in cazurile in care exista motive rezonabile sa se suspecteze ca anumite produse alimentare sau hrana pentru animale pot prezenta un risc pentru sanatatea umana sau pentru sanatatea animalelor, atunci, in functie de natura, gravitatea si dimensiunile riscului respectiv, autoritatile publice iau masuri adecvate pentru informarea publicului general cu privire la natura riscului pentru sanatate, identificand, in cea mai mare masura, produsele alimentare sau hrana pentru animale ori tipul de produse alimentare sau de hrana pentru animale, riscul pe care acestea il pot prezenta si masurile care se iau sau sunt pe cale sa se ia in vederea prevenirii, reducerii sau eliminarii acelui risc”.

ANSVSA, după verificarea fermelor din Argeș și Dolj: „Laptele nu e contaminat”

ANSVSA nu a depistat bacteria E.Coli în probele de lapte recoltate de la cele două ferme de lapte din Argeş şi Dolj, care aprovizionau fabrica din Brădet.

Art. 17 din Regulamentul UE 178/2002: „Statele membre aplica legislatia alimentara, monitorizeaza si verifica respectarea cerintelor relevante ale legislatiei alimentare de catre operatorii din sectorul alimentar si operatorii cu activitate indomeniul hranei pentru animale in toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei. In acest scop, statele membre practica un sistem de controale oficiale si alte activitati, conform imprejurarilor, inclusiv comunicarea catre public a sigurantei si riscului produselor alimentare si hranei pentru animale, supravegherea sigurantei alimentelor si a hranei pentru animale si alte activitati de monitorizare cuprinzand toate etapele de productie, prelucrare si distributie”.
Art.7 din Regulamentul UE 2073/2005: „In cazul in care rezultatele testelor pe baza criteriilor definite in anexa I sunt nesatisfacatoare, operatorii din sectorul alimentar iau masurile prevazute la alineatele (2)-(4) ale prezentului articol, impreuna cu alte actiuni corective definite in procedurile lor bazate pe HACCP si alte actiuni necesare pentru protectia sanatatii consumatorilor. In plus, operatorii din sectorul alimentar iau masuri pentru a descoperi cauza rezultatelor nesatisfacatoare in vederea prevenirii reaparitiei unei contaminari microbiologice inacceptabile. Respectivele masuri pot include modificari ale procedurilor bazate HACCP sau alte masuri de control al igienei produselor alimentare in vigoare.
(2) In cazul in care testele pe baza criteriilor de siguranta produselor alimentare definite in anexa I capitolul 1 dau rezultate nesatisfacatoare, produsul sau lotul de produse alimentare se retrage sau se retrimite la unitatea de productie in conformitate cu articolul 19 al Regulamentului (CE) nr. 178/2002. Cu toate acestea, produsele introduse pe piata, care nu sunt inca la un nivel de vanzare cu amanuntul si care nu indeplinesc criteriile de siguranta a produselor alimentare, pot fi supuse unei prelucrari suplimentare printr-un tratament care sa elimine riscul in cauza. Respectivul tratament poate fi efectuat numai de catre operatori din sectorul alimentar, altii decat cei de la nivelul vanzarii cu amanuntul”.
GHID privind elaborarea planurilor nationale de interventie in domeniul sigurantei alimentelor (ANSVSA): „Pe masura ce incidentul evolueaza, este, de obicei, necesar sa se initieze interventii pentru protejarea sanatatii publice, prin limitarea si controlul distributiei de produse alimentare afectate. Impiedicarea distributiei produselor alimentare contaminate, retragerea si rechemarea produselor alimentare, precum si inchiderea unitatilor din sectorul alimentar trebuie considerate drept masuri adecvate si trebuie intreprinse atunci cand este necesar”.

Min. Agriculturii: Nu există dovada legăturii între bebeluşii morţi şi brânza infestată cu E.Coli

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, că nu există dovada legăturii dintre lotul de brânză depistat ca fiind infestat cu bacteria E.coli şi moartea bebeluşilor din judeţul Argeş. Ministrul a precizat că a fost făcut public numele producătorului Lactate Brădet pentru a preveni alte îmbolnăviri în rândul consumatorilor.

De asemenea, MADR sustine ca au fost si alte cazuri similare in care s-a facut public numele producatorului produsului in discutie.

„In situatii similare, mai exact, in 23.02.2016, ANSVSA a anuntat printr-un comunicat de presa ca Punctul National de Contact RASFF Romania a fost notificat de catre Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri initiata de compania MARS pentru 5 sortimente de produse din ciocolata: SNICKERS, MARS, MILKY WAY, CELEBRATIONS si MINI MIX, dupa ce un fragment de plastic a fost identificat intr-un produs. In aceasta situatie, ANSVSA a colaborat cu MARS Romania in actiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piata, urmarind modul de retragere de la comercializare precum si alte actiuni pe care compania le intreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor” – mentioneaza Ministerul Agriculturii.

Cookies