ȘTIRI

Mii de oameni protestează pentru a treia zi consecutiv în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului

Câteva mii de persoane protestează şi în marile oraşe. La Iaşi sunt peste 1.500 de manifestanţiCITEȘTE ȘI Câteva mii de persoane protestează şi în marile oraşe. La Iaşi sunt peste 1.500 de manifestanţi

UPDATE – Câteva mii de oameni protestează în faţa Guvernului; la ora 21.00 au aprins lanternele telefoanelor mobile, au huiduit şi au strigat „Demisia”

Câteva mii de oameni protestează duminică seară în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului. La ora 21.00, protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile, au huiduit şi au strigat „Demisia”.

Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la câteva mii şi continuă să crească. Oamenii strigă „Hoţii”, suflă în vuvuzele şi agită steaguri. Protestul se desfăşoară în continuare paşnic, iar la ora 21.00 au aprins lanternele telefoanelor mobile, au huiduit şi au scandat „Demisia”.

A treia seară de proteste antiguvernamentale

La această oră, în piaţă continuă să vină oameni în grupuri mari.

Oamenii strigă „Demisia”, suflă în vuvuzele şi agită steaguri, iar unii dintre ei au venit împreună cu copiii lor. Protestul se desfăşoară paşnic.

Zona din Piaţa Victoriei în care se desfăşoară protestul a fost delimitată prin garduri de către jandarmi pe partea dinspre clădirea Guvernului.

Traficul a fost restricţionat pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei, de la intersecţia cu strada Arh. Ion Mincu şi pe bulevardul Aviatorilor, de la intersecţia cu strada Arhitect Ion Mincu, precum şi pe Şoseaua Buzeşti către Piaţa Victoriei şi pe strada Paris.

„Nu putem da înapoi! Nu după ce PSD-ALDE a utilizat un aparat de represiune împotriva propriilor cetăţeni pe care, chipurile, îi guvernează şi le apără drepturile. Este inacceptabil, incalificabil şi nu putem rămâne impasibili. Rămânem în stradă până la căderea Guvernului Dăncilă! Plecaţi până nu moare cineva!”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

Aceasta este a treia zi consecutiv de proteste.

Zeci de mii de oameni au cerut demisia Guvernului şi sâmbătă. Protestul s-a desfăşurat paşnic, oamenii au scandat „Demisia” şi „Nu vă fie frică, românii se ridică”, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri, iar unii dintre protestatari au venit cu flori pe care le-au împărţit jandarmilor. Printre cei care au oferit flori forţelor de ordine a fost şi filosoful Mihai Şora. La manifestaţie au participat şi membri PNL, printre care Ludovic Orban. Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, două fiind duse la spital, însă fără să fie vorba de agresiuni. Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă seară şi în mai multe oraşe din ţară – la Iaşi au ieşit în stradă peste 10.000 de oameni, la Timişoara au fost peste 8.000 de manifestanţi, iar la Sibiu aproximativ 5.000.

Şi vineri, când a fost anunţat un miting anti-guvernamental al românilor din diaspora, au participat zeci de mii de oameni. Au avut loc, însă, incidente extrem de violente pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button