Mii de locuri de parcare de reședință, create de primăriile din București în 2022. Și, totuși, Capitala o să mai fie multă vreme orașul unde n-ai unde să parchezi

01 mart. 2023
592 Afișari
Mii de locuri de parcare de reședință, create de primăriile din București în 2022. Și, totuși, Capitala o să mai fie multă vreme orașul unde n-ai unde să parchezi
Mii de locuri de parcare de reședință, create de primăriile din București în 2022. Și, totuși, Capitala o să mai fie multă vreme orașul unde n-au unde să parchezi | Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

În București nu există suficiente locuri de parcare de reședință pentru numărul mare de vehicule pe care oamenii le au. Problema locurilor de parcare este una de care s-a lovit orice bucureștean care are mașină.

Cu toate că numărul mașinilor continuă să crească simțitor, numărul parcărilor de reședință este încă prea mic și nu poate acoperi cererea oamenilor. Există peste 1.530.000 de mașini ce sunt înmatriculate în București.

În Capitală există peste 1.530.000 de mașini

În ultimii ani, primăriile de sector au început să sistematizeze străduțele din jurul blocurilor în încercarea de a crea mai multe locuri de parcare de reședință. Cu toate astea lucrările sunt lente, iar mașinile bucureștenilor sunt parcate oriunde este loc.

Chiar dacă se încearcă creșterea numărului de locuri de parcare din oraș, este imposibil să fie create suficiente pentru fiecare persoană cu mașină. Publicația HotNews.ro a realizat un articol în care este prezentată situația actuală a locurilor de parcare din oraș.

În cuprinsul acestuia se analizează situația actuală a Capitalei, în ceea ce privește locurile de parcare, dar și demersurile ce au fost făcute de către primăriile de sector.

În anul 2022, primăriile celor 6 sectoare din București au amenajat aproximativ 7.500 de locuri de parcare de reședință. Dintre acestea, cele mai multe se află în Sectoarele 3 și 4, iar cele mai puține în Sectorul 1. Pentru a se putea răspunde cererii existente în oraș, ar fi nevoie de câteva sute de mii.

Câte locuri de parcare există în București

La acest moment, în Capitala țării există un total de 230.000 de locuri de parcare de reședință, conform HotNews.ro. Pentru acestea, bucureștenii plătesc anual o taxă de închiriere. Cei care nu au un asemenea loc de parcare lasă mașinile pe trotuar, pe spațiile verzi sau pe carosabil, cu toate că legea nu permite.

Astfel, pe domeniul public se creează haos, fiind incomod atât pentru șoferi, care riscă să primească amenzi, cât și pentru pietoni, care fac slalom printre mașinile parcate aiurea.

O altă problemă întâlnită des pe străzile orașului este cea a mașinilor abandonate. Acestea ocupă locurile de parcare, chiar dacă nu sunt folosite de nimeni. Primăriile de sector se ocupă periodic de ridicarea acestora, dar problema persistă.

Există sau nu posibilitatea de a crea locuri de parcare pentru toți?

Expertul în mobilitate urbană, Tudor Măcicășan, a transmis că numărul parcărilor ar putea fi mărit considerabil, însă nu există posibilitatea ca fiecare șofer din oraș să beneficieze de un loc de reședință.

Categoric ar putea crește numărul de parcări rezidențiale incluzând în sistemul de locuri vândute și taxate parcări care sunt încetățenite de ani, dacă nu decenii, pe marginea unor drumuri, acolo unde se pot introduce sensuri unice sau prin retrasare. Însă numărul de mașini este prea mare pentru suprafața carosabilă sau disponibilă pentru parcare în anumite zone. O rezolvare pe termen mediu și lung în care toată lumea să aibă parcare, iar numărul de mașini să nu scadă spectaculos, nu există, a declarat Măcicășan pentru HotNews.ro.

El a mai transmis că există următoarele soluții, care necesită compromis din partea cetățenilor. Mai precis acestea sunt:

  • Închirierea unor locuri de parcare mai departe de casă,
  • Renunțarea la mașina proprie și folosirea transportului public.

Nu merită să sacrificăm spațiile verzi și trotuarele ca să facem locuri de parcare. Spațiul pentru mașini trebuie luat de la mașini. În niciun caz de la pietoni și mobilitatea nemotorizată, sustenabilă, care oricum este destul de persecutată, mai spune Măcicășan.

Câte locuri de reședință au amenajat primăriile de sector în 2022

Iată câte locuri de parcare de reședință au fost create pe parcursul anului trecut de către primăriile de sector din București.

Primăria Sectorului 1

În Sectorul 1 există un total de 10.036 de locuri de parcare de reședință. Dintre acestea, 81 de locuri au fost amenajate în 2022, iar PS1 a obținut avizele de la Comisia Tehnică de Circulație din cadrul PMB, pentru alte 63.

Pe lângă asta, în 2022, primăria a refăcut marcajele orizontale și verticale pentru 8.800 de locuri de parcare de reședință.

Primăria Sectorului 2

În Sectorul 2 au fost amenajate în 2022 circa 1.000 de locuri de parcare, dintre acestea 500 au primit aviz pentru a fi rezidențiale. În total, în S2 există 26.000 de locuri de reședință.

Acesta este unul dintre sectoarele unde oamenii întâmpină cele mai mari probleme. Lista de așteptare pentru un astfel ce loc de parcare este de 7.160 de persoane.

Primăria Sectorului 3

Sectorul 3 administrează la acest moment un total de circa 80.000 de locuri de parcare de reședință. În anul ce tocmai a trecut au fost amenajate 2.000 de locuri de reședință, în urma identificării unor noi zone unde era posibil acest lucru sau a reorganizării zonelor unde existau deja parcări.

Reprezentanții PS3 au transmis pentru HotNews că există zone unde cererea de locuri de parcare este satisfăcută.

Sunt anumite zone din Sectorul 3 în care locurile de parcare existente acoperă necesarul, zone în care locurile de parcare amenajate sunt mai multe decât solicitări, dar sunt și zone unde există deficit, iar numărul de solicitări depășește numărul locurilor disponibile.

Primăria Sectorului 4

în Sectorul 4 există un total de 46.610 locuri de parcare de reședință, dintre acestea, circa 5.700 au fost realizate anul trecut. Jumătate dintre cele noi sunt parcări de reședință, iar cealaltă jumătate sunt parcări pe bulevarde.

Parcările de pe bulevarde pot fi ocupate de rezidenți în baza unui abonament lunar care are un preț similar celui pentru închirierea parcărilor de reședință.

Primăria Sectorului 5

PS5 are în administrare un total de 21.080 de locuri de parcare de reședință și alte 673 de locuri de parcare publice. În 2022, primăria a amenajat 631 de noi locuri de reședință și a reabilitat 837.

Având în vedere numărul de cereri de atribuire loc parcare de reședință la nivelul Sectorului 5 al Municipiului București față de locurile deja existente ar fi nevoie de aproximativ 2500 locuri de parcare de reședință noi, a declarat PS5.

Primăria Sectorului 6

În sectorul 6 există 45.293 de locuri de parcare de reședință. Pe lângă acestea, PS6 administrează și:

  • 648 de locuri de parcare de tip smart-parking,
  • 152 de locuri de parcare cu barieră (Str. Valea Lungă și Piața Drumul Taberei),
  • 100 de locuri în parcările închise, destinate bicicletelor.

Pe parcursul anului trecut, primăria a amenajat 1.843 de locuri de parcare de reședință, 78 de locuri cu plată la Piața Drumul Taberei și 100 de locuri de parcare pentru biciclete. De asemenea, 3.775 de locuri de parcare au fost reabilitate.

La acest moment există 11.642 de solicitări pentru locuri de parcare în Sectorul 6, după cum a transmis Primăria Sectorului 6.

Cookies