Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, CONDAMNAT la 4 ani de inchisoare cu executare

de:
27 feb. 2015
0 Afișari
Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, CONDAMNAT la 4 ani de inchisoare cu executare

Mihail Vlasov a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu este definitiva, iar fostul presedinte al Camerei de Comert a Romaniei o poate ataca. Sentinta a fost data de magistratii Curtii de Apel Bucuresti in dosarul in care fostul presedinte al Camerei de Comert Mihail Vlasov este acuzat de trafic de influenta. Acesta a fost prins in flagrant in timp ce primea 200.000 de euro mita, informează Realitatea.net.

Procesul final va avea loc la ICCJ, daca avocatii vor face recurs.

Iata minuta instanţei, conform stiripesurse.ro:

S.P.35/F/27.02.2015-In baza art. 386 alin.1 Cpp respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice formulata de catre inc. Vlasov Mihail din infr. prev. de art. 291 alin.2 C.p. rap. la art.6 si 7 lit.d din Lg. 78/2000 in infr. prev. de art. 32 C.p. rap. la art. 244 C.p., ca neintemeiata. In baza art. art. 291 alin.2 C.p. rap. la art.6 si 7 lit. d din Lg. 78/2000 condamna pe inc. Vlasov Mihail la pedeapsa inchisorii de 4 ani. În baza art. 66 alin. 1 lit. a, b, g C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, dreptul de a ocupa o functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infr. pe o perioadă de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii , in conditiile art. 68 alin. 1 lit. c C.p. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, dreptul de a ocupa o functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infr. de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Deduce din pedeapsa aplicată perioada de retinere, arest preventiv si arest la domiciliu, de la data de 19.03.2014-24.04.2014, respectiv 24.04.2014 – 29.08.2014. Mentine masura controlului judiciar fata de inc. Vlasov Mihail. Respinge cererea de modificare a masurii preventive a controlului judiciar ca neintemeiata. Onorariu partial pentru avocatul din oficiu in cuantum de 50 lei va fi avansat din fondurile MJ. In baza art. 274 alin. 1 C.p.p. stabileste cheltuieli judiciare in cuantum de 6000 lei ce vor fi suportate de catre inculpat. Cu apel in 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica , azi. 27.02.2015

În 9 aprilie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că Mihail Vlasov, suspendat la acel moment din funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care a fost prins în flagrant primind 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Mihail Vlasov mai este urmărit penal pentru şantaj, într-un dosar în care este cercetată şi fiica sa Vanda Vlasov.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, la data de 13 martie 2014, Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ, a pretins de la un martor denunţător 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro la data de 18 martie 2014.

În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului, informează un comunicat DNA.

Mihail Vlasov l-ar fi ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, spunându-i „că nu este bine ce face” şi că nu ar vrea „să sufere şi copiii altuia”. „La data de 5 mai 2014, Vlasov Mihail, folosindu-se de un înscris olograf, l-a ameninţat pe preşedintele interimar al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (Mihai Daraban, n.r.), prin darea în vileag a unei prezumtive fapte de corupţie ce ar fi compromiţătoare pentru acesta, în scopul de a dobândi pentru sine un folos nepatrimonial, constând în evitarea tragerii la răspundere penală pentru faptele penale săvârşite în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, aspecte sesizate de noua conducere a instituţiei organelor de urmărire penală”, s-a arătat în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Cookies