Mihai Viteazul a revenit la Universitate, dar nu sunt bani pentru amenajarea Pieţei. GALERIE FOTO

de:
05 mai 2012
0 afișări
Mihai Viteazul a revenit la Universitate, dar nu sunt bani pentru amenajarea Pieţei. GALERIE FOTO

Transportul agabaritic a condus la restricţii de circulaţie în oraş, iar Piaţa Universităţii a rămas închisă pentru maşini până la instalarea definitivă a statuilor, care s-a realizat cu ajutorul unor macarale. Mihai Viteazul, Ion Heliade Rădulescu, Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret s-au întors astfel acolo unde îi ştie o ţară întreagă. De altfel, statuia lui Mihai Viteazul, inaugurată în 1864, este cea mai veche statuie dedicată unei personalităţi politice, în Bucureşti.

„Reamplasarea statuilor constituie una dintre ultimele etape ale construirii parcarii de la Universitate, urmand ca, in urmatoarele saptamani, obiectivul de investitii sa fie finalizat. In prezent, structura parcarii a fost terminata in intregime si se lucreaza la finisajele interioare, rampele de acces si amenajarea de suprafata.” – arată Primăria Capitalei, într-un comunicat remis redacţiei.

La reamplasarea statuilor a fost prezent şi primarul general Sorin Oprescu.

E necesară o rectificare bugetară

Piaţa Universităţii va fi reamenajată după un proiect nou.

“Amenajarea Pieţei Universităţii va începe la mijlocul lui mai. Va dura aproximativ trei luni, dar depinde mult de finanţare. Faza de exploatare va fi terminată cu bugetul existent. Pentru finalizarea amenajării va fi necesară o rectificare bugetară”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Primăria Capitalei va plăti 115.000 euro pentru proiectul tehnic de amenajare a Pieţei Universităţii. De noua imagine a centrului Capitalei se vor ocupa trei tinere arhitecte din Italia, Elveţia şi România care au şi câştigat concursul de soluţii organizat de municipalitate pentru amenajarea pieţei. Ambra Fabi, Simona Dirvariu şi Carole Lenoble sunt cele trei arhitecte care vor realiza proiectul tehnic pentru amenajarea Pieţei Universităţii.

“Zona pietonală va avea pavaj tratat cu o piatră nobilă, iar zona semicarosabilă va fi cu piatră cubică. În jur de 20-30% din suprafaţă va fi amenajată ca spaţiu verde. Vor fi multe corpuri de iluminat de dimensiuni medii, aşezate la mică distanţă unele de altele, în zona pietonală”, susţine arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Parcarea de la Universitate va avea trei nivele şi 420 de locuri

Parcarea subterană de la Universitate ar trebui inaugurat în luna mai, potrivit ultimului termen oferit de primarul general Sorin Oprescu. Faţă de proiectul iniţial, numărul locurilor de parcare a fost majorat cu încă 40. Astfel, parcarea va avea trei nivele şi va asigura 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. În proiectul iniţial erau prevăzute doar 380 de locuri.

Lucrarea este realizată în parteneriat public-privat. Perioada de concesiune este de 34 de ani, timp în care Primăria va încasa de la firmă o redevenţă anuală ce va varia în funcţie de veniturile încasate. Astfel, redevenţa este între 4 şi 50% din venitul încasat anual de firmă. 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro.

Bucureştenii vor trebui să plătească un tarif de 0,36 euro pe oră pentru un loc în parcarea de la Universitate.

Parcări noi

Primarul Capitalei a aratat ca parcarea de la Universitate face parte dintr-o serie de lucrari care vizeaza crearea de noi locuri de parcare in zona centrala si eliberarea spatiilor pe care in acest moment sunt parcate autoturisme:

’’Tot aici in zona urmeaza sa demaram lucrarile la parcarea de pe Edgar Quinet, la cea de langa Cismigiu, in Piata Walter Maracineanu, dar si la cele de langa Sala Palatului’’, a aratat Primarul Capitalei.

La randul sau, directorul Directiei Investitii, Bogdan Hreapca a explicat ca realizarea parcarii de la Universitate va pune la dispozitia bucurestenilor 420 de locuri de parcare pentru autoturisme si 20 pentru motociclete, investitia fiind realizata in parteneriat public privat.

’’Zilele urmatoare incepem amenajarea la suprafata, iar in paralel lucram si la finalizarea parcarii, ceea ce inseamna finisajele si dotarile care au mai ramas de facut. In cateva saptamani o sa fim gata cu totul’’.

In prezent, structura parcarii a fost terminata in intregime si se lucreaza la finisajele interioare, rampele de acces si amenajarea de suprafata.

Cookies