Mihai Șora va fi înmormântat marți, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din București. Anunțul făcut de Academia Română

27 feb. 2023
297 Afișari
Mihai Șora va fi înmormântat marți, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din București. Anunțul făcut de Academia Română
Mihai Șora va fi înmormântat marți, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din București. Anunțul făcut de Academia Română. Sursa imagine: Inquam Photos / Bogdan Buda

Mihai Șora va fi înmormântat marți, 28 februarie, la Cimitirul Bellu din București. Discipolii pot aduce un ultim omagiu pentru filosof începând de luni, 27 februarie ora 21:00, la Biserica Albă.

Pe lângă filosof și eseist, Mihai Șora a fost și membru de onoare al Academiei Române.

Anunțul Academiei Române cu privire la înmormântarea lui Mihai Șora

Academia Română și-a exprimat regretul cu privire la moartea membrului de onoare Mihai Șora.

Pe lângă asta, au anunțat și că ceremonia de înmormântare va avea loc, cu onoruri militare, marți, 28 februarie, ora 14:30, la Cimitirul Bellu din Capitală:

Prietenii, colaboratorii, discipolii pot aduce un ultim omagiu începând de luni, 27 februarie 2023, ora 21, la Biserica Albă din București. Marți, 28 februarie 2023, ora 13, la Biserica Albă va avea loc slujba religioasă. Ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare, va avea loc începând cu ora 14.30 la Cimitirul Bellu, figura 10.

Conducerea Academiei Române și întreaga comunitate academică regretă plecarea dintre noi a profesorului Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române, și este alături de familia îndoliată.

Filosoful Mihai Șora a încetat din viață sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani.

Anunțul soției sale

Vestea morții a fost dată de către soția sa, într-o postare pe pagina lui oficială de Facebook:

Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi

Ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi, credinţa, nădejdea şi dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Şi niciodată nu-ţi voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe şinele destinului meu şi m-ai legat ireversibil şi armonios de al tău, cu o graţie de care numai tu erai capabil şi pe care nu mulţi pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

 Încă nu ştiu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veşnic – nu numai în Rai, unde, negreşit, tu vei sta, ci şi pe punctul acesta albastru, boţul de apă şi humă care pluteşte în spaţiu şi pe care opt miliarde de alte făpturi omeneşti – dar niciuna ca tine – convieţuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori îşi sunt – unele, altora – sprijin.  E frig fără tine, iubitule. Aziul”.

Cine a fost Mihai Șora și ce a făcut de-a lungul vieții sale lungi

Mihai Șora a fost filosof, eseist și membru de onoare al Academiei Române. A fost licențiat în filosofie la Universitatea din București, unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Tudor Vianu, Nicolae Bagdasar și Mircea Vulcănescu și pe tânărul asistent Mircea Eliade.

Mihai Șora a obținut o bursă doctorală din partea Institutului Francez, în anul 1939. În timpul în care a stat în Franța și-a elaborat teza de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.

În anul 1948 a revenit în țară pentru a-și vizita părinții, însă întoarcerea în Franța îi este refuzată de către regimul comunist. Din acel an, Mihai Șora nu a mai publicat nimic timp de 20 de ani.

Între anii 1948-1951, el a fost referent de specialitate la Ministerul de Externe și șef de secție la Editura pentru Limbi Străine.

Numele său va rămâne definitiv legat de seria „Biblioteca pentru toți”, inițiată de Mihai Șora în calitate de redactor-șef, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, conform unui comunicat.

Citește mai multe AICI.

Te-ar putea interesa și:

Cookies