Mihai Șora a murit. Filosoful avea 106 ani

25 feb. 2023
447 Afișari
Mihai Șora a murit. Filosoful avea 106 ani
Mihai Șora. 7 noiembrie 1916 - 25 februarie 2023 | Foto: Mihai Șora

Mihai Şora a murit, la 106 ani. Vestea morții filosofului a fost dată de soția sa,  într-o postare pe pagina lui oficială de Facebook.

Iată mesajul:

Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi

Ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumuseţea însăşi, credinţa, nădejdea şi dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Şi niciodată nu-ţi voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe şinele destinului meu şi m-ai legat ireversibil şi armonios de al tău, cu o graţie de care numai tu erai capabil şi pe care nu mulţi pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

 Încă nu ştiu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veşnic – nu numai în Rai, unde, negreşit, tu vei sta, ci şi pe punctul acesta albastru, boţul de apă şi humă care pluteşte în spaţiu şi pe care opt miliarde de alte făpturi omeneşti – dar niciuna ca tine – convieţuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori îşi sunt – unele, altora – sprijin.  E frig fără tine, iubitule. Aziul”. 

La ultima sa aniversare, pe 7 noiembrie 2022, când a împlinit 106 ani, Mihai Șora publica, pe  Facebook, o fotografie în care ținea în brațe un balon în forma cifrei șase și glumea:

Bună dimineața, copii! Dacă e luni, îl luăm pe 6 în brațe… tradiționala poză cu balon. 🌳 P.S. Anul viitor intru la școală.

Mihai Șora a trăit la Bucurelti, Paris, Grenoble…

Mihai Şora a fost filosof şi eseist. S-a născut pe 7 noiembrie 1916, în comuna Ianova, din județul Timiș, în familia preotului ortodox Melentie Șora. Mihai Șora spunea a venit pe lume în aceeași zi cu Revoluția din Octombrie din Rusia și s-a născut cu doi ani înainte ca România să sărbătorească Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918.

A făcut școala primară din comuna Izvin, județul Timiș, apoi la Timișoara, unde mai apoi avea să urmeze și liceul.A venit, apoi, în Capitală, unde a studiat filosofia la Universitatea București și unde io-a avut profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la un seminar era asistent, la un moment dat, Mircea Eliade. 

În 1938, Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București și a plecat la Paris, oraș pe care l-a părăsit când l-au ocupat germanii. Șora a stat în Grenoble până după eliberarea Franței, în 1944.

În 1948, s-a întors în România.

 

 

 

Cookies