ARHIVA B365

Mihai Răzvan Ungureanu, propus șef la SIE. Premierul Oprea şi UDMR îl acceptă, PSD, nu

UPDATE 4: Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, a declarat, pentru Realitatea TV, că nu este nevoie de aprobarea CSAT pentru numirea directorului SIE, fiind dreptul preşedintelui României să nominalizeze, iar plenul Parlamentului să decidă, în condițiile în care „Constituţia prevalează”.

UPDATE 3: Coordonatorul politic al PSD Liviu Dragnea a declarat că cel mai probabil luni va avea loc o ședință a coaliției în care se va lua o decizie în ceea ce privește nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la SIE, adăugând că în partid nu este o stare de mulțumire legată de această propunere, potrivit romaniatv.net.

UPDATE 2: UDMR a anunţat că susţine propunerea preşedintelui. „Da, o sa il sustinem. Nu avem niciun motiv sa nu il sustinem pe domnul Ungureanu”, a spus Kelemen Hunor.

UPDATE: PSD anunță că va vota împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE, prin vocea senatorului Ilie Sârbu. Șeful senatorilor PSD, Ilie Sârbu spune că numirea lui Ungureanu este ilegală, deoarece nu a fost votată mai întâi de CSAT. Ilie Sârbu a mai spus că ginerele său, Victor Ponta, a fost surprins de această numire.

În februarie 2015, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, atrăgea atenția că prevederea din legea SIE referitoare la numirea directorului acestei instituții este neconstituțională.

Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în vigoare la această oră, prevede la articolul 6, alineat 1: „conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”.

În același timp, Constituția României, așa cum a fost revizuită în 2003, prevede, la articolul 65, litera h, ca atribuție a camerelor reunite ale Parlamentului, „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”.

„Cum să zic, numirea este constituțională, dar e nelegală. Au descoperit problema în 2006, când l-au numit pe Săftoiu, dar, pentru că actele erau deja făcute, au mers așa în continuare și nu au mai modificat nimic. Este o lipsă acolo, un vid. Legea trebuie refăcută acolo. Cineva trebuie să pună acolo în text, că nu poți să folosești Constituția ca unealtă de lucru”, a declarat Zegrean, la 20 februarie 2015 – notează evz.ro. 

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunţat că acceptă propunerea preşedintelui.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe Mihai-Răzvan Ungureanu, informând cele două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare.

„Este o onoare pentru mine. Sper ca Parlamentul să-mi acorde încrederea prin vot. Sunt multe proiecte pe care, împreună cu angajaţii din SIE, am reuşit să le facem.” a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu (n. 22 septembrie 1968, Iași) este un istoric și diplomat român, care a deținut funcțiile de ministru de externe al României între anii 2004-2007 și director al Serviciului de Informații Externe al României între anii 2007-2012. A fost prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie 2012 și 7 mai 2012.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button