OFICIAL: MRU a devenit noul șef al SIE. A întrunit numărul de voturi necesar în Parlament

de:
30 iun. 2015
0 Afișari
OFICIAL: MRU a devenit noul șef al SIE. A întrunit numărul de voturi necesar în Parlament

Mihai Razvan Ungureanu e oficial sef al SIE. Rezultatul oficial al votului este 278 voturi pentru MRU, 6 au fost impotriva, iar 5 parlamentari nu au votat. 

La ședință au venit 286 de parlamentari, în condițiile în care cvorumul necesar era 278. Votul s-a încheiat la 18.43.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, marți, după validarea sa în funcția de director al SIE, că reprezintă o misiune care îl onorează, votul fiind acordat de o majoritate clară a Parlamentului. În ceea ce privește obiectivele sale, Mihai Răzvan Ungureanu a punctat schimbarea cadrului legislativ în ceea ce privește legile siguranței naționale, „care au nevoie de modernizare”, informează Realitatea TV.

Președintele Comisiei de Control SIE, Mihăiță Calimente, a declarat, în cursul amiezii, că Ungureanu nu a fost audiat, deoarece „colegii de la PSD au refuzat să-și îndeplinească calitatea de parlamentari și să se prezinte la comisie”, anunță Agerpres.

„În consecință, am constatat că nu s-a întrunit cvorumul. Am alcătuit câte o adresă către Biroul permanent al Camerei Deputaților și al Senatului, pentru că este o comisie mixtă, și la ora 17,00, în plen, vom hotărî ce se întâmplă mai departe. Eu presupun că vom cere plenului, care este suveran, să ia la cunoștință că nu s-au prezentat colegii noștri, să procedeze ca atare și eu consider că se poate trece la vot, pentru că oricum acest aviz este consultativ”, a afirmat Calimente.

Cât privește refuzul parlamentarilor social-democrați de a se prezenta la ședință, el a spus că s-a vorbit cu doi dintre ei, chiar înainte de ședință.

„Cu unul dintre ei am vorbit chiar înainte de ședință și mi-a promis că vine, un altul a fost sunat la telefon și a spus că nu poate să vină, amândoi sunt în clădire — domnul Weber (n.r. — Mihai Weber) și domnul Căprar (n.r. — Dorel Căprar) au promis că vin. Refuză să-și îndeplinească calitatea de parlamentar, să-și reprezinte cetățenii care i-au trimis în Parlament”, a arătat Calimente.

În opinia sa, la plen, lucrurile vor evolua în mod normal și „MRU va primi votul de care are nevoie ca să fie numit director la SIE”.

Cât privește poziția lui Mihai-Răzvan Ungureanu față de lipsa de cvorum în cadrul comisiei, Calimente a spus că acesta se aștepta la o astfel de situație, „mai ales că și la plen se va repeta situația, cei de la PSD nu vor fi prezenți, sau poate că vor fi prezenți câțiva dintre ei”.

Președintele Comisiei parlamentare de control SIE a admis că, dacă nu va fi cvorum la ședința Camerelor reunite ale Parlamentului, „lucrurile se schimbă” și numirea nu poate fi făcută.

El a mai apreciat că parlamentarii liberali vor reuși să asigure cvorumul de ședință.

„În mod sigur, avem nevoie de 278 de parlamentari prezenți, așa cum s-a întâmplat și la strategia de apărare și securitate, când am avut 282, eu cred că vom întruni și astăzi numărul de voturi necesare”, a susținut Calimente.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului este convocat marți, la ora 17,00, pentru a vota nominalizarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE).

Mihai Razvan Ungureanu a ajuns in jurul orei 10.50 la Comisia parlamentara de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe, unde urmeaza sa fie audiat in vederea avizului pe care aceasta comisie il va da cu privire la nominalizare lui la sefia SIE. El a venit impreuna cu presedintele comisiei, deputatul PNL Mihaita Calimente si senatorul PNL Marius Obreja, membru in comisie, potrivit hotnews.ro.

Calimente a declarat ca a fost informat ca dintre cei trei parlamentari social-democrati membri in comisie vor fi prezenti doi, banuind ca cel care va absenta este liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu.

Comisia are cinci membri, trei sunt de la PSD si doi de la PNL. Calimente a explicat ca se poate desfasura votul in plen chiar daca nu se intruneste cvorumul pentru sedinta comisiei.

El a mai spus ca se asteapta ca rezultatul audierilor sa fie rapid, avand in vedere ca MRU a mai ocupat aceasta functie.

„S-a stabilit ca începând de astăzi (luni — n.r.) să fie sesizată Comisia SIE cu scrisoarea domnului președinte (Klaus Iohannis — n.r.) și cu CV domnului Mihai-Răzvan Ungureanu, urmând ca apoi, în baza legii SIE, dânșii să solicite alte lucruri care mai sunt eventual necesare — certificat ORNISS, alte lucruri ce prevede legea SIE. Au termen de raport până mâine, la ora 17,00, și mâine (marți—n.r.) la ora 17,00 este convocat plenul reunit”, a spus luni secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici.

El a adăugat că avizul Comisiei SIE este consultativ, iar plenul poate fi convocat marți, la ora 17,00, indiferent de avizul pe care îl va da comisia, potrivit romaniatv.net.

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PNL, a fost nominalizat, săptămâna trecută, de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Mihai Răzvan Ungureanu nu este acceptat de nici de social-democraţi, nici de parlamentarii lui Tăriceanu.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a declarat luni, după şedinţa Biroului Permanent al formaţiunii, că PSD nu va susţine numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE pentru că este „o nominalizare facută într-un mod total netransparent, fără să existe o consultare”.

Totodată, un alt motiv ar fi că PSD nu renunţă la principiul ca un partid să nu aibă toată puterea. În plus, şeful interimar al PSD a declarat că Partidul Social-Democrat este „un partid unit, un partid stabil, solidar”, care va continua guvernarea.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că ALDE nu va vota numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE.

„Sunt două considerente pentru care nu vom vota această propunere. Primul este unul eminamente politic şi este legat de votul pe care cetăţenii l-au dat în 2012 la alegerile parlamentare. Atunci votul a fost unul covârşitor în favoarea înlăturării regimului Băsescu. Astăzi nu putem accepta ca unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte să fie în fruntea SIE.

În al doilea rând, având în vedere evoluţia politică a domnului Ungureanu. Cu toţii l-am văzut în 2014 în campania electorală cât de pătimaş şi partizan putea să fie. O astfel de persoană se decredibilizează pentru o astfel de funcţie, cum este aceea de şef al SIE. După părerea mea, în momentul acesta e o decizie care nu ține cont de decizia cetățenilor. Întotdeauna persoanele trebuie alese cu grijă mai ales în astfel de funcții”, a declarat şeful Senatului.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Iohannis, la conducerea SIE, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi cei ai ALDE se opun numirii acestuia, iar UNPR, PNL şi UDMR o susţin.

Cookies