Miercuri, zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului din Muntenegru

de:
25 iun. 2013
0 Afișari
Miercuri, zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului din Muntenegru

UPDATE Hotărârea privind declararea zilei de doliu naţional a fost aprobată marţi, în şedinţă specială a Guvernului.

Conform actului normativ, drapelul va fi arborat în bernă la instituţiile publice.

Conform site-ului www.ziare.com, potrivit legilor in vigoare, drapelul Romaniei este arborat in berna la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.
Posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi adapteaza programul in mod corespunzator. In plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amanate.

Alte zile de doliu national

18 aprilie 2010 – Au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski.
3 august 2007 – Ziua inmormantarii PF Teoctist
8 aprilie 2005 – Ziua inmormantarii Papei Ioan Paul al II-lea
14 martie 2004 – in memoria cetatenilor romani, care au cazut victime ale atentatelor teroriste din Spania
14 septembrie 2001 – dupa atacurile teroriste din Statele Unite.

Premierul a spus că marţi dimineaţă vor pleca două aeronave la Podgorica pentru a-i aduce pe răniţi în ţară. În ce priveşte identificarea cadavrelor, procesul continuă, iar informaţiile oficiale privind numele victimelor vor fi date după finalizarea acestuia.

Bilanţul oficial anunţat de către Ponta este de 18 morţi şi 29 de răniţi, dintre care 7 se află la terapie intensivă. Şeful Guvernului a arătat că familiile vor fi primele anunţate după ce se va încheia procesul de identificare a victimelor, proces a cărui finalizare mai întârzie. „Problema principală este o situaţie de înţeles pentru că pasagerii nu aveau documentele asupra lor. Documentele se află în epava autobuzului”, a spus Victor Ponta.

Identificarea victimelor întârzie din cauză că pasagerii nu aveau actele asupra lor

Acesta nu a exclus ca identificarea tuturor persoanelor să mai întârzie. „Mâine, când avionul cu trupurile celor decedaţi va decola de la Podgorica, vom anunţa familiile. Dacă nu vom face toate identificările până atunci, vom continua demersul la Bucureşti”, a spus premierul.

Între timp, secretarul de stat Raed Arafat, plecat deja în Muntenegru, va decide, împreună cu medicii de acolo şi în funcţie de situaţia fiecărui pasager, dacă răniţii pot fi transportaţi. „Avem pregătite pentru mâine dimineaţă, la prima oră, încă două avioane cu toate facilităţile medicale pentru a putea transporta răniţii mai puţin grav (…) Nu vom forţa în niciun fel o decizie administrativă, decizia aparţinând exclusiv medicilor”, a precizat premierul.

Un autocar în care se aflau 47 de turiști români s-a prăbuşit într-o prăpastie din Muntenegru. Excursia din Muntenegru a fost organizată de Mareea Travel. Autocarul prăbuşit în prăpastie aparţinea Gregory Tour şi transporta 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor, doi şoferi şi un ghid.

Turiştii români plecaseră într-un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. Cei mai mulţi dintre turişti erau pensionari.

Două linii telefonice pentru a afla veşti despre accidentul din Muntenegru

Celula de criză de la MAE a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259.

Potrivit primelor informaţii, şoferul a pierdut controlul volanului la ieşirea dintr-un tunel, a rupt balustrada de la marginea şoselei şi s-a prăbuşit în gol 30 de metri. Accidentul s-a produs în jurul orei 18:00, ora României, la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru.

Acest drum îngust care duce spre coasta adriatică a Muntenegrului este foarte periculos şi este cauza a numeroase accidente de maşină.

Miercuri va fi, așadar, zi de doliu național în România.

Sursa: rtv.net

Cookies