Miercuri este protest în București, în fața MTI. Federația Sanitas: Ministerul Transporturilor vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine

24 ian. 2023
269 Afișari
Miercuri este protest în București, în fața MTI. Federația Sanitas: Ministerul Transporturilor vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine
Miercuri este protest în București, în fața MTI. Federația Sanitas: Ministerul Transporturilor vrea să scape de unitățile sanitare pe care le are în subordine. Sursa foto: Facebook - Federația Sanitas din România

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federația SANITAS din România anunță un protest miercuri, 25 ianuarie 2023, în fața Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Acțiunea se va desfășura din cauza deciziei Ministerului Transporturilor de a renunța la unitățile medicale pe care le are în subordine.

Protest în București, miercuri, în fața MTI, anunță Federația Sanitas

Federația Sanitas din România organizează un protest, miercuri, la data de 25 ianuarie, începând cu ora 11:00, în fața sediului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din București. Această instituție a anunțat că va ceda unitățile medicale din subordinea sindicatelor.

Federația Sanitas transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, îngrijorarea față de cei 3.500 de angajați, 15 spitale și 21 de ambulatorii de specialitate. Aceasta se arată neliniștită în cazul angajaților și a activelor medicale. Sindicatele îl acuză pe Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, de ignoranța cu care a tratat cererile acestora.

Sindicaliștii sunt preocupați de lămurirea neclarităților în cadrul situațiilor cadastrale și de inventar. De asemenea, România are angajamente la nivel internațional în privința asigurării de servicii medicale pentru personalul din Transporturi, conform Club Feroviar.

Federația Sanitas dorește răspunsuri publice de la Sorin Grindeanu

Prin protestul ce se va desfășura în decursul zile de mâine, personalul medical va cere public răspunsuri la numeroase întrebări ce fac obiectul nemulțumirilor:

Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate și cum vor funcționa instituțiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu?

Ce garanții avem că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent?

Ce garanții se oferă personalului angajat că nu-și vor pierde locurile de muncă și drepturile salariale câștigate până în prezent? Nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Ce se va întâmpla după cedare cu entitățile care funcționează în prezent în cadrul unităților sanitare și care, prin lege și în baza unor directive europene, nu pot ieși de sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii? Ne referim, în speță, la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor, precum și la unitățile medicale din orașele port.

Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță?

Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice?, declară Federația Sanitas în comunicatul de presă.

Cookies