„Miercurea Alarmelor” în București și Ilfov reîncepe de Mărțișor. La ce oră începe exercițiul și cum se traduc sunetele de alarmare

28 feb. 2023
787 Afișari
„Miercurea Alarmelor” în București și Ilfov reîncepe de Mărțișor. La ce oră începe exercițiul și cum se traduc sunetele de alarmare
„Miercurea Alarmelor” în București și Ilfov reîncepe de Mărțișor. La ce oră începe exercițiul și cum se traduc sunetele de alarmare. Sursa foto: Agerpres

De Mărțișor, la data de 1 martie 2023, reîncepe „Miercurea Alarmelor” în București, Ilfov și în restul țării. ISU a anunțat la ce oră începe exercițiul de alarmare publică pentru verificarea funcționării sirenelor, dar arată și cum se traduc sunetele.

„Miercurea Alarmelor” în București și Ilfov reîncepe la data de 1 martie

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că, miercuri, 1 martie 2023, începând cu ora 10:00, va începe „Miercurea Alarmelor” – exercițiul de alarmare publică pentru verificarea funcționării sirenelor din București și Ilfov.

Autoritățile le recomandă oamenilor să-și păstreze calmul și să urmărească informările. Pentru a evita panica, cetățenilor li se recomandă să informeze și membrii familiei.

Acest exercițiu are loc în contextul organizării la nivelul întregii țări a evenimentului „Săptămâna Protecției Civile”, ce se desfășoară în perioada 25 februarie – 4 martie 2023.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare autoritățile pot transmite semnale acustice cu diferite semnificații sau pot transmite mesaje vocale, preînregistrate. Acestea vizează anumite măsuri pentru populație.

Cum se traduc sunetele de alarmare

ISU București și Ilfov spune care sunt semnalele de alarmare a populației și cum se traduc acestea:

  • Prealarmă aeriană: autoritățile transmit mesajele/semnalele de avertizare despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul este compus din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Alarmă aeriană: populația este prevenită despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul este compus din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Alarmă la dezastre: populația este prevenită asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul este compus din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Încetarea alarmei: populația este înștiințată că pericolul a trecut. Sunetul este compus dintr-un semnal continuu, de aceeași intensitate cu durata de 2 minute.

„Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.
De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare poate fi utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă”, explică ISU București și Ilfov într-o postare pe Facebook.

Semnalele de alarmare a populației pot fi ascultate AICI.

Cookies