Micul Alexandru s-a mutat în Marele București: Pasările exotice au „case” în parcurile Tineretului și Sticlăriei, iar de-a lungul anilor și-au mărit familia

23 iul. 2024
14443 afișări
Micul Alexandru s-a mutat în Marele București: Pasările exotice au „case” în parcurile Tineretului și Sticlăriei, iar de-a lungul anilor și-au mărit familia
Micul Alexandru s-a mutat în Marele București: Pasările exotice au „case” în parcurile Tineretului și Sticlăriei, iar de-a lungul anilor și-au mărit familia | Sursă foto: Gruendercoach-Pixabay

Încă din anul 2009, Marele București a devenit căminul pentru o specie de papagali exotici: Micul Alexandru. Păsările sunt originare din Africa și au ajuns să locuiască în parcurile Tineretului și Sticlăriei după ce au scăpat din captivitate.

Micul Alexandru s-a mutat din Africa în Marele București

Micul Alexandru este un papagal inteligent, care poate memora și reproduce până la 250 de cuvinte, atât vreme cât le aude destul de des. Conform informațiilor oferite de HotNews.ro, încă de acum 15 ani, păsările din această specie au putut fi zărite de oameni în două parcuri din București:

  • Parcul Tineretului,
  • Parcul Sticlăriei.

Cu toate că papagalii sunt originari din Africa, aceștia au ajuns să „locuiască” în parcurile din Capitală fie din întâmplare, scăpând din colivie, fie după ce au fost eliberați de cei care nu îi mai doreau.

În mod normal, aceștia nu ar fi trebuit să reziste pe străzile orașului pe timp de iarnă. Însă nu doar că papagalii au supraviețuit, au reușit chiar să se înmulțească.

Astfel că, la acest moment, în România (București și Iași) există un total de 10 exemplare.

Între anii 2010 și 2023, numărul papagalilor a fluctuat, maximul fiind atins în anul 2013, când în tara noastră existau 19 exemplare libere, conform unui articol științific publicat de biologul Dani Drăgan (membru al Societății Ornitologice Române):

În București momentan sunt patru indivizi, iar în Iași sunt de asemenea trei-patru indivizi. Aceste păsări sunt constante, deci putem vorbi despre o populație constantă. În celelalte zone din România, în mare parte au fost, tot așa, păsări scăpate, dar care nu au rămas în zona respectivă. Poate au rămas pentru o perioadă scurtă de timp, dar pe parcurs au dispărut, a explicat Dani Drăgan, pentru Agerpres.

În 2016 – 2017, în Parcul Tineretului din București existau un total de trei perechi, una dintre acestea reușind să cuibărească.

În 2024, cuibărirea nu s-a confirmat.

Această specie de papagal este o pasăre colonială. Asta înseamnă că Micul Alexandru preferă să stea în grupuri mari. Specia este una foarte adaptabilă, motiv pentru care a reușit să trăiască în România.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies