Puţinele informaţii pe care compania MIC.RO le-a transmis la solicitarea B365.ro înainte de publicarea articolului Patriciu rămâne fără băcani – din culisele MIC.RO: “Situaţia nu e roz, era odată”, conţineau informaţii false. Mai exact, în răspunsul MIC.RO se preciza că „Programul magazinelor: zilnic, de la 7:00 la 22:00 (pentru magazinele fixe) si de la 7:00 la 21:00 (pentru mobile)”. O simplă verificare a programului afişat în geamul magazinelor arată că acesta se încheie la ora 23:00 pentru magazinele fixe şi la ora 22:00 pentru magazinele mobile.
Precizările transmise de conducerea MIC.RO nu conţin date concrete referitor la numărul celor care şi-au prezentat demisia din companie în ultimele şase luni, aşa cum solicitaseră reporterii B365.ro, ci doar se precizează că „fluctuaţia de personal în reţeaua MIC.RO nu a înregistrat niciun fel de variaţie semnificativă în ultima perioadă. Mai mult, nivelul procentual al fluctuaţiei de personal MIC.RO s-a încadrat şi continuă să se încadreze în marja normală calculată pentru domeniul retailului alimentar din România.”
Referitor la plângerile angajaţilor MIC.RO conform cărora programul este foarte greu, în special cel din week-end, când, de două ori pe lună, vânzătorii lucrează câte 16 ore pe zi atât sâmbăta cât şi duminica, citate în articolul Patriciu rămâne fără băcani – din culisele MIC.RO: “Situaţia nu e roz, era odată”, conducerea MIC.RO precizează că „Programul de lucru în magazinele MIC.RO şi turele pe fiecare magazin sunt organizate în aşa fel încât angajaţii să poată evita efectuarea de ore suplimentare şi să primească cele două zile libere consecutive, în acord cu prevederile legale. Atunci când angajaţii sunt solicitaţi să vină la magazin în afara programului (de sărbătorile legale, de exemplu), orele lucrate astfel sunt plătite în plus, în conformitate cu prevederile din legislaţia muncii.”
În privinţa salarizării, compania precizează faptul că vânzătorii primesc un salariu net, în timp ce în cartea de muncă este trecut salariul brut. MIC.RO anunţă că nu a operat nicio reducere salarială, astfel încât declaraţiile angajaţilor care susţin că “s-a micşorat salariul, de la 1.200 lei – 1.300 de lei până la circa 800 de lei” sunt total nefondate.
MIC.RO mai arată că „Atât bonusurile cât şi orice alte beneficii pe care le obţin angajaţii MIC.RO se adaugă la salariul de încadrare şi sunt calculate în funcţie de performanţele fiecărui magazin şi ale fiecărui angajat în parte. Acordarea lor este strict o măsură de recunoaştere a contribuţiei pe care angajaţii cu rezultate deosebite o aduc la activitatea companiei.
Bonurile de masă de care beneficiază angajaţii MIC.RO se adaugă la salariul lunar, decizia de a fi sau nu acordate aparţinând în exclusivitate angajatorului. Modalitatea de acordare a bonurilor de masă este comunicată fiecărui angajat în parte în momentul în care i se aduc la cunoştinţă detaliile ofertei de angajare, înainte de semnarea contractului.”
Referitor la cei care îşi prezintă demisia din companie, MIC.RO precizează: „Angajaţii MIC.RO iau la cunoştinţă toate condiţiile de angajare în momentul în care primesc oferta din partea companiei, înainte de semnarea contractului de muncă. În momentul semnării contractului, aceste condiţii sunt asumate atât de angajator, cât şi de persoana care a acceptat oferta prezentată. Faptul că un angajat demisionează atunci când condiţiile acceptate iniţial nu mai corespund aşteptărilor sale ilustrează o poziţie strict personală care nu poate fi prezentată ca fiind un fenomen de masă, valabil pentru o companie cu peste 4.000 angajaţi la nivel naţional.”