Mezeluri din carne de cal, măgar şi nutrie, de vânzare în magazine

de:
17 feb. 2012
117 Afișari
Mezeluri din carne de cal, măgar şi nutrie, de vânzare în magazine

Un control realizat de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a scos la iveală o mulţime de nereguli. Din 5.600 de kilograme de carne verificate, aproape jumătate nu respectau normele legale, informează evz.ro.

Consumatorii ar putea cumpăra mezeluri din carne de cal, măgar sau chiar nutrie, potrivit lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Inspectorii ANPC au descoperit că un parizer de curcan conţinea şorici şi slănină de porc. De asemenea, s-au găsit crenvurşti de curcan care aveau în compoziţie doar 15% curcan, restul era carne de porc.

Conform inspectorilor ANPC, a devenit deja o obişnuinţă a producătorilor să substituie carnea de calitate superioară cu resturi precum şorici, tendoane, urechi sau grăsime.

O altă medodă folosită este substituirea cărnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecată cu carne de măgar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile”, precizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

În urma verificărilor, inspectorii ANPC au aplicat 110 amenzi, în valoare de 437.500 de lei.

Cookies