Metroul va avea un muzeu virtual. Povestea transportului subteran din București, în imagini de arhivă

08 iul. 2022
481 Afișari
Metroul va avea un muzeu virtual. Povestea transportului subteran din București, în imagini de arhivă
Metroul va avea un muzeu virtual. Povestea transportului subteran din București, în imagini de arhivă | Sursă foto: Agerpres

Metroul din București este unul dintre cele mai folosite mijloace de transport existente în oraș la acest moment. Mii de oameni circulă zilnic cu acesta. Asociația Redescoperă Istoria a anunțat că urmează să prezinte istoria acestuia, în format digital.

Proiectul cultural „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean”

Proiectul cultural „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean” dorește să prezinte oamenilor povestea trenului subteran folosit de locuitorii Capitalei în fiecare zi. Acesta va fi realizat de Asociația Redescoperă Istoria în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Metropolitană București și Muzeul Municipiului București.

Scopul proiectului este de a recupera și de a valorifica istoria vastă pe care metroul bucureștean o are, în beneficiul publicului larg. Astfel că, mai multe documente vor fi trecute în format digital, printre care și:

  • Documente și fotografii aflate în Arhiva Națională a României,
  • Colecții din arhive private,
  • Articole de presă ce fac referire la metroul din București.

De asemenea, acest proiect dorește ca pe lângă materialul documentar în format digital să aducă în fața oamenilor specialiști din proiectarea, exploatarea și construcția metroului, după cum informează Asociația Redescoperă Istoria pe site.

Aceste personalități vor fi prezentate prin intermediul unor biografii și, în situațiile unde mai este posibil, prin interviuri.

O expoziție tematică va fi realizată în cadrul Muzeului Municipiului București

Tot în cadrul acestui proiect cultural vor fi realizate și monografia „Rama electrică de metrou. «Bătrâna doamnă» care a scris istoria metroului bucureștean” și expoziția tematică „Metroul: Mai mult decât ceea ce se vede”.

Monografia „Rama electrică de metrou. «Bătrâna doamnă» care a scris istoria metroului bucureștean”

Aceasta va avea o dublă semnificație. Pe de-o parte va avea rolul de a marca cei 45 de ani de când proiectul ramei de metrou a fost realizat, prima dată la Arad, iar mai apoi adus la București (decembrie 1976 – august 1977).

Pe de altă parte, aceasta va documenta în circa 400 de pagini proiectarea, fabricația și exploatarea materialului rulant de a fost produs în România pentru metroul bucureștean. Monografia va fi bazată în mare parte pe documente din arhivă, ce vor fi completate de mărturiile specialiștilor. De asemenea, acesta va avea multe ilustrații provenit din colecții private și din arhivă, multe din ele fiind noi pentru public.

„Metroul: Mai mult decât ceea ce se vede”

Această expoziție tematică va fi organizată în cadrul Muzeului Municipiului București și dorește să le ofere oamenilor o călătorie prin istoria metroului bucureștean, de la primele planuri, până la momentul actual. Totodată, expoziția vrea să fie un prim pas spre realizarea unei colecții permanente dedicate metroului, asemănătoare celor din alte orașe din lume.

Cei ce doresc să vadă toate datele adunate de Asociația Redescoperă Istoria în cadrul acestui amplu proiect cultural pot accesa ACEST link. La momentul scrierii acestui articol proiectul este realizat în proporție de 75%.

Cookies