Metroul de Otopeni se face cu peste un miliard de euro

de:
07 mai 2012
1 afișări
Metroul de Otopeni se face cu peste un miliard de euro

Conform anunţului publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii, este vorba de 16 kilometri de metrou pe fir dublu, mai exact de 14 staţii. Pentru suma de 1.050.000.000 euro, plus TVA, Metrorex vrea să contracteze lucrari de structura statii, galerii, tunele, accese.

Lucrările vor fi finanţate din credit extern (garantat de stat) si alocatie de la bugetul de stat. Procedurile de adjudecare vor începe în luna septembrie al acestui an, iar durata lucrărilor va fi de 60 de luni. O parte din costurile de execuţie a lucrărilor pe magistrala 6 de metrou vor fi asigurate din creditul de aproximativ 320 milioane euro pe care Guvernul României l-a luat în urmă cu un an de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA). Autorităţile vor trebui să găsească însă şi alte surse de finanţare întrucât costurile totale ale proiectului sunt estimate la un miliard de euro.

Dacă magistrala M6 se înscria în priorităţile de guvernare ale guvernului Ungureanu, noul guvern Ponta nu o are înscrisă între priorităţi. Guvernul Ponta are drept priorităţi, în domeniul transportului cu metroul, „realizarea demersurilor de pregătire şi lansare a licitaţiei pentru execuţia Liniei 7 de metrou: Şos. Alexandriei – Rahova – Piaţa Unirii – Moşilor – Obor – Colentina –Voluntari si a realizarii Liniei 4 de metrou: Laminorului – Gara Progresul, tronson Gara de Nord – Gara Progresul”.

În luna decembrie, Metrorex a semnat contractul pentru e consultanta pentru pregatirea, proiectarea si supervizarea lucrarilor aferente proiectului „Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda Otopeni – Bucuresti”. In urma unei licitatii internationale, contractul a fost incredintat consortiului format din PADECO Japonia in Joint Venture cu Oriental Consultants Ltd Japonia si S.C. METROUL S.A. Romania, avand ca subcontractanti S.C. SENECA GROUP INTERNATIONAL S.R.L si SYSTRA FRANTA S.A. Consortiul va oferi S.C. METROREX S.A. servicii de consultanta (tehnica, economica, etc.), servicii de proiectare, asistenta tehnica si supervizare lucrari, inclusiv monitorizarea comportarii constructiilor, instalatiilor, echipamentelor si produselor pe perioada de garantie pentru implementarea cu succes a Proiectului, atat din punct de vedere a duratei si termenului de realizare, cat si a incadrarii in bugetul aprobat, in conditiile asigurarii standardelor de calitate. Valoarea contractului este de 6.965 milioane Yeni Japonezi – cca 66,60 M Euro, respectiv 287,81 milioane lei si este finantata printr-un credit JICA si prin contributii de la bugetul de stat.

Cookies