ȘTIRI

Stațiile de metrou din București vor fi dotate cu benzi speciale pentru nevăzători

Astfel, pentru cele 49 de staţii de metrou aflate în exploatare, care nu au trasee speciale, Metrorex a avizat achiziţia de servicii de proiectare şi consultanţă pentru „Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere”. Proiectul prevede dotarea staţiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice.

De altfel, pe Magistrala 4 a fost deja realizat pentru staţiile Jiului şi Parc Bazilescu traseul pentru direcţionarea persoanelor cu dizabilităţi, prin montarea unor dale ceramice speciale. Proiectele de finisaje pentru Magistrala 5 şi pentru cele 2 noi staţii de pe Magistrala 4 includ facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, atât lifturi, cât şi trasee marcate specific.

Metrorex amintește totodată, printr-un comunicat de presă, că, la momentul actual, trenurile de metrou din generaţia nouă sunt prevăzute cu pictograme afişate pe uşile de la capetele trenului, pictograme simbolizând accesul persoanelor care utilizează căruciorul mobil. De asemenea, în interiorul trenului – la capetele acestuia – sunt prevăzute două locuri speciale rezervate pentru persoanele care utilizează căruciorul mobil, precum şi bare de susţinere. Anunţul referitor la atenţionarea privind închiderea uşilor este audio (pentru a putea fi auzit şi de nevăzători) şi vizual (pentru a putea fi văzut şi de persoane cu afecţiuni de auz – printr‑o lampă cu lumină roşie intermitentă, montată în zona fiecărei uşi şi vizibilă atât din interiorul, cât şi din exteriorul trenului) Semnalul de alarmă cu interfon este amplasat la o înălţime corespunzătoare şi accesibilă şi persoanelor care utilizează căruciorul mobil.

Hărţile de metrou afişate în staţii au indicaţii cu staţiile accesibilizate, prin pictograme specifice. Informaţiile sunt disponibile pe site-ul Metrorex, precum şi pe toate pliantele ce conţin harta Metrorex.

Reamintim că, în luna februarie, Metrorex a pus benzi reflectorizante care să marcheze marginea peronului, pentru a atrage atenţia călătorilor unde se termină peronul şi unde începe spaţiul destinat metroului, după ce o femeia a reclamat că și-a prins piciorul în spațiul cu pricina în stația de metrou Piața Victoriei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button