Metrorex, unul dintre marii consumatori de energie din București, introdus pe lista de plafonare a prețurilor. UPDATE: STB, inclus la servicii publice | OUG 119/2022, modificată în Senat

28 sept. 2022
2353 Afișari
Metrorex, unul dintre marii consumatori de energie din București, introdus pe lista de plafonare a prețurilor. UPDATE: STB, inclus la servicii publice | OUG 119/2022, modificată în Senat

Metrorex, societatea care administrează Metroul bucureșten, dar și STB, transportul în comun de suprafață din București, vor beneficia de plafonarea prețurilor la energia electrică, după ce Senatul a extins lista celor care vor avea preţul plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023.

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, iar lista celor care beneficiază de preţ plafonat a fost extinsă.

Potrivit amendamentelor adoptate, pe lista de plafonare a prețurilor a fost introdusă societatea Metrorex, dar și serviciile publice în general, ceea ce înseamnă că prețul va fi plafonat și pentru STB, sectorul de transport cu tramvaie sau troleibuze.

Camera Deputaților este cameră decizională, după votul de la Senat.

În luna august, în timpul crizei de la Metrorex – legată de neplata facturilor la Alstom și întârzierea de 15 minute în frecvența de circulație a trenurilor – sindicaliștii atrageau atenția că societatea Metrorex nu mai are bani să plătească facturile pentru serviciile de mentenanță, iar de la 1 august, cheltuielile cu energia electrică crescuseră cu 100% față de luna iulie.

”Peste noapte, costurile s-au dublat, iar față de anul 2020, costul energiei electrice a crescut de 8 ori. Menționăm că Metrorex este cel mai mare consumator de energie electrică din București”, anunțau sindicaliștii.

Între timp facturile către compania care asigură mentenanța au fost achitate de ministerul Transporturilor condus de ministrul PSD Sorin Grindeanu. În timpul fricțiunilor, ministrul Grindeanu aducea în discuție faptul că este dispus să transfere Metrorex la Primăria Capitalei, pentru că nu mai vrea să plătească de la buget pentru un transport public ce ar trebui să fie în gestiunea Bucureștiului.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat la declarațiile ministrului Sorin Grindeanu spunând că Bucureștiul nu este ținut în spate de nimeni, dimpotrivă, produce un sfert din PIB-ul României și în schimb ”nu primește atât cât ar trebui”.

„Bucureștiul nu e ținut în spate de nimeni! Nici de Timișoara, nici de Iași, nici de alte orașe sau județe. Dimpotrivă, Bucureștiul e cel care contribuie la susținerea celorlalte regiuni ale țării, iar asta e firesc pentru dezvoltarea României.

Cu 10% din populația țării, Bucureștiul produce aproximativ un sfert din PIB-ul României. Deci bucureștenii produc mult peste media națională, dar, cu toate astea, administrația locală din București nu primește atât cât ar trebui să primească pentru nevoile Capitalei. Asta e realitatea, iar dincolo de asta mai constat că PSD e în continuare un partid anti-București”, afirma primarul Nicușor Dan.

Știri pe aceeași temă:

Cookies