Metrorex ne așteaptă la Ziua Porților Deschise la metrou. Azi se deschid ușile Dispeceratului Central

18 nov. 2022
363 Afișari
Metrorex ne așteaptă la Ziua Porților Deschise la metrou. Azi se deschid ușile Dispeceratului Central
Metrorex ne așteaptă la Ziua Porților Deschise la metrou. Azi se deschid ușile Dispeceratului Central. Sursa foto: Agerpres arhivă

Metroul din București a împlinit 43 de ani săptămâna aceasta, iar Metrorex organizează vineri, 18 noiembrie, Ziua Porților Deschise. Bucureștenii sunt invitați să viziteze „inima metroului”, să afle cum funcționează Dispeceratul Central.

Ziua Porților Deschise la Metrorex

Pe 16 noiembrie 2022 s-au împlinit 43 de ani de la primul „Atenție, se închid ușile!”. Astfel, cu ocazia aniversării, Metrorex organizează astăzi (18.11.2022) Ziua Porților Deschise.

Între orele 10:00-14:00, în stația de metrou Piața Unirii 1, bucureștenii curioși sunt invitați să descopere cum funcționează „inima metroului”, mai exact – Dispeceratul Central.

Călătorii care își doresc să participe la „Ziua Porților Deschise” vor beneficia de un tur ghidat în locul de unde se coordonează: circulația trenurilor de metrou, dar și activitățile adiacente, inclusiv lucrările din timpul nopții.

„Intrarea se face pe calea de acces din Piata Constututiei a statiei Unirii 1 (covrigaria Luca). Dispeceratul Central se afla la nivel vestibul, langa Casieria Speciala Elevi-Studenti”, transmite Metrorex.

De 43 de ani, Dispeceratul Central al Metrorex funcționează fără oprire. „Inima metroului” are o importanță deosebită în siguranța circulației metroului din Capitală.

Accesul persoanelor cu vârsta de peste 14 ani în Dispecerat se face în baza cărții de identitate. Totodată, din motive de securitate, accesul în dispecerat se va realiza în grupuri de maxim 10-15 persoane. Vizitatorii nu au voie să intre cu bagaje voluminoase (rucsacuri, genți) și obiecte interzise. Copiii vor veni însoțiți de adulți.

Într-o postare pe Facebook, Metrorex anunță că turul va dura aproximativ 15 minute.

Primul tren de metrou a intrat în circulație în 1979

În noiembrie, anul 1979, din Depoul Ciurel a ieșit primul tren de metrou și a circulat pe cei 8,1 kilometri ai primului tronson al Magistralei I. La acea vreme, Magistrala I avea 6 stații (Semănătoarea, Grozăvești, Eroilor, Izvor, Piața Unirii, Timpuri Noi) și un depou.

În prezent, lungimea rețelei de metrou a Bucureștiului se întinde pe 78 de kilometri cale dubla, repartizați pe 5 magistrale, 63 de stații cu 190 de căi de acces și 6 depouri.

Cookies