Metrorex modifică strategia pentru Magistrala 5 de metrou

de:
03 oct. 2016
0 Afișari
Metrorex modifică strategia pentru Magistrala 5 de metrou

Şeful companiei de metrou a menţionat că pentru toată Magistrala 5, Drumul Taberei-Pantelimon, sunt necesare 43 de trenuri, dar că iniţial vor fi cumpărate 26 de trenuri, pentru porţiunea Drumul Taberei-Iancului.

Acum vorbim de Magistrala 5 cu trei secţiuni: secţiunea Eroilor-Drumul Taberei care este în lucru şi pe care ne propunem să o dăm în funcţiune în a doua parte a anului viitor şi necesită o achiziţie de circa 13 trenuri, secţiunea Eroilor-Iancului, pe care ne propunem să o punem în funcţiune în 2021, aşa cum a zis domnul ministru, şi acolo e nevoie tot de 13 trenuri. Şi pentru Iancului-Pantelimon este nevoie de 17 trenuri, deci în total ar fi nevoie de 43 de trenuri, numai că Iancului-Pantelimon este prevăzut a se realiza în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă începând cu anul 2030, deci ceva mai târziu, aşa că pentru achiziţia de trenuri avem în vedere doar 26 de trenuri„, a explicat oficialul Metrorex.

În ceea ce priveşte secţiunea Râul Doameni (Drumul Taberei) – Eroilor, ce ar putea fi inaugurată la jumătatea anului viitor, şeful Metrorex spune că iniţial vor fi aduse trenuri de pe alte magistrale.

„Noi analizăm în momentul acesta să circulăm cu o parte din trenurile de pe Magistrala 1 şi 3. Le vom echipa cu sistemele necesare care vor fi compatibile cu instalaţiile de automatizare din trafic. Nu se va circula mai prost pe M1 şi M3. Parcul de trenuri la acest moment, din inventar, este la 90 de trenuri. La momentul actual, noi circulăm pe zi cu 55-57 de trenuri. Avem o rezervă şi putem acoperi şi necesarul de pe Magistrala 5″, a precizat Aldea.

CITEŞTE ŞI Începe licitaţia pentru extinderea MAGISTRALEI 5 de METROU pe secţiunea Eroilor-Iancului

Acesta a reaminit că Metrorex a demarat o licitaţie pentru 43-51 de trenuri de metrou noi pentru Magistrala 5. Licitaţia a fost însă suspendată, din cauza unei anchete a Direcţiei Naţioanale Anticorupţie (DNA).

„Era vorba de un acord cadru pentru şapte ani. Au participat cinci firme, trei au fost respinse ca urmare a nerăspunderii la caietul de sarcini din punct de vedere tehnic, două au rămas în cursă, una a fost declarată câştigătoare, însă la momentul acela a fost o descindere din partea instituţiilor statului şi toată procedura a fost blocată. La acest moment, situaţia este la instanţă. După pronunţarea instanţei, probabil că vom relua cumva procedura de licitaţie, pentru că strategie de achiziţie a trenurilor s-a modificat”, a mai spus directorul general al Metrorex.

Procedura de licitaţie pentru proiectarea secţiunii a doua a Magistralei 5 de metrou, Eroilor – Piaţa Iancului, ar putea fi demarată până în luna noiembrie, a declarat duminică ministrul Transporturilor, Sorin Buşe. Lucrările la această secţiune urmează să fie finalizate cel mai probabil în 2021, potrivit estimărilor oficiale.

Cookies