Metrorex: noi achiziţii de 2,2 milioane de euro pentru Magistrala 5, în ciuda lipsei banilor

de:
30 ian. 2013
0 Afișari
Metrorex: noi achiziţii de 2,2 milioane de euro pentru Magistrala 5, în ciuda lipsei banilor

Metrorex a atribuit un contract suplimentar de lucrări la Magistrala 5, Drumul Taberei-Universitate, având ca obiect execuţia unor puţuri de mare adâncime în zona staţiilor de metrou aferente noii magistrale. Acestea vor fi instalate în staţiile din zona Râul Doamnei – Opera, precum şi în staţia, depoul şi galeria de legătură Valea Ialomiţei.

Lucrările au fost atribuite pe suma de 9,63 milioane de lei (2,2 milioane de euro) aceluiaşi constructor care lucrează deja la noua magistrală de metrou, Asocierea Max Boegl România SRL – Max Bogl Germania.

Concret, noile lucrări contractate constau în execuţia a 20 de foraje de mare adâncime şi a lucrărilor auxiliare necesare pentru instalarea puţurilor ce treubie să asigure alimentarea cu apă pentru staţii şi depou.

„Executarea lucrărilor pentru realizarea puţurilor de mare adâncime se va face secvenţial prin corelare cu lucrările de structură (radier) pentru staţiile de metrou şi depou, aferent fiecăruia dintre amplasamente”, explică directorul general al Metrorex, Aurel Radu, într-un răspuns înaintat B365.ro.

Achiziția a fost făcută, însă, într-un moment în care atribuirea unor sume insuficiente de la bugetul de stat pentru 2013 pentru lucrări pun sub semnul întrebării modul în care se vor desfășura acestea. 

Lucrările la Magistrala 5 de metrou au reînceput în Drumul Taberei, la staţiile Favorit, Orizont, Valea Ialomiţei şi Academia Militară, după pauza de Sărbători.

Pentru anul 2013 au fost alocate de la bugetul de stat 200 de milioane de lei pentru proiectul construcţiei liniei de metrou Drumul Taberei-Universitate, dintre care 100 de milioane de lei arierate aferente plăţii datoriilor din 2012, cand de asemenea bugetul pentru lucrările la metroul din Drumul Taberei a fost redus la 178 milioane lei de la 360 milioane lei, printr-o rectificare bugetară. În plus, cu prilejul acelei rectificări, cheltuielile estimate pentru 2013 creşteau de la 300 la 500 de milioane de lei.

Nealocarea sumelor de bani necesare dezvoltării reţelei de metrou din Bucureşti pe proiectele care sunt în curs de execuţie pune în pericol activitatea şi creează condiţiile pentru ca sute de oameni care lucrează pe aceste şantiere să rămână fără locuri de muncă (…) în prezent pe şantierul din Drumul Taberei şi cel din Bucureştii Noi lucrează câteva mii de oameni în Bucureşti”, a declarat fostul director general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că peste 500 de milioane de lei ar fi necesari pentru continuarea în ritmul stabilit a lucrărilor la tronsonul Drumul Taberei – Eroilor şi că a depus un amendament la proiectul de buget referitor la acest fapt. 

Citeşte şi:

Stații de metrou la Rosetti, Calea Moșilor, Foișor…UNDE VA OPRI METROUL DE PANTELIMON

Noi staţii de metrou în Centrul Capitalei: la Facultatea de Drept, Cișmigiu, Romarta Copiilor

Cookies