Metrorex dă 2,8 miliarde lei pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Eroilor – Piaţa Iancului

de:
16 ian. 2011
1 Afișari
Metrorex dă 2,8 miliarde lei pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Eroilor - Piaţa Iancului

Compania este dispusă, conform anunţului de pe siteul de licitaţii, să plătească 2,8 miliarde lei, cu tot cu TVA, pentru lucrările de construcţie de tuneluri, puţuri şi pasaje subterane, staţie de metrou şi servicii de proiectare tehnică pentru infrastructura de transport. Lucrările ar urma să dureze 30 de luni de la atribuirea contractului, care ar trebui să aibă loc în luna noiembrie a acestui an.

De curând, licitaţia pentru lotul al doilea de lucrări la linia de metrou Drumul Taberei, ce cuprinde tronsonul Romancierilor – Valea Ialomiţei, a fost finalizată, iar contractul a fost atribuit încă de luna trecută. Patru dintre cei şase participanţi au depus însă contestaţii în instanţă., iar instanţa a dat termen de judecare de-abia în 2012, ceea ce ar însemna o amânare a lucrărilor. Metrorex încerca să obţină o grăbire a termenelor în instanţă.  Metrorex a selectat patru oferte finale depuse de consorţiul turco-rus Dogus-Gulermak-Moscovskii-Metrostroi-Salini, asocierile formate din firmele Strabag (Austria) şi Straco Grup, respectiv Astaldi (Italia), FCC (Portugalia), Delta ACM (România) şi AB Construct, precum şi de firma greacă Aktor. În martie ar fi trebuit deja să înceapă lucrările la proiectul estimat de Metrorex la valoarea de 920 de milioane de lei, iar în trei ani cele 10 staţii de pe tronsonul Râul Doamnei-Haşdeu ar trebui să fie terminate. Cu toate acestea, călătorii din Drumul Taberei se vor putea sui în metrou de-abia peste cinci ani, când vor fi date în folosinţă staţiile.

Metrorex operează în prezent cu patru magistrale de metrou, cea mai mare parte a reţelei de transport fiind construită înainte de Revoluţie. În anul 2000 a fost dată în funcţiune ultima porţiune, magistrala IV, care are o lungime de numai 3,6 km şi doar patru staţii. Finalizarea lucrărilor la acest tronson, care vizează extinderea lui până la Laromet (Laminorului). În 2009 a fost inaugurat şi tronsonul Nicolae Grigorescu – Linia de Centură (Anghel Saligny), care are tot patru staţii şi o lungime de 4,75 km.

Metroul ar urma să se extindă, până în 2019, şi până la aeroportul Otopeni.

Cookies