Metrorex cumpără cartele de 10 mil. €. Unele din ele, pentru un sistem de acces la metrou INEXISTENT

de:
19 feb. 2016
4 Afișari
Metrorex cumpără cartele de 10 mil. €. Unele din ele, pentru un sistem de acces la metrou INEXISTENT

Potrivit unui anunţ de participare lansat de Metrorex în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), compania de transport subteran intenţionează să cumpere cartele magnetice şi carduri contactless în valoare de peste 45 milioane lei cu TVA (aprox. 10 milioane euro), în următorii patru ani, cât este şi perioada de valabilitate a acordului-cadru pe care Metrorex vrea să îl încheie cu maxim cinci agenţi economici. Practic, compania de transport cu metroul intenţionează să cumpere un număr de 149,8 milioane de cartele magnetice și contactless destinate accesului în stații prin ușile batante care vor fi montate în subteran. 

Asta în condiţiile în care noul sistem de acces la metrou nu a fost încă implementat de Metrorex, compania susţinând că ar urma să fie funcţional abia în cursul acestui an. Până la sfârşitul anului trecut însă, Metrorex doar semnase contractul de execuție a lucrărilor cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea de firme TIAB – UTI Grup – Logic IT Consult, subcontractanții asocierii fiind Somet și Prodata Mobility Systems NV Belgia. Contractul a fost atribuit pentru 149,7 milioane de lei, fără TVA, conform datelor operatorului de transport.

Înlocuirea turnicheţilor durează nouă luni. Procedura NU a început încă

Înlocuirea turnicheților se va face însă pe parcursul a aproape nouă luni, operaţiune care nu a fost încă demarată de Metrorex. „Metrorex are în vedere modernizarea sistemului de taxare printr-o procedură separată. În acest sens avem în vedere achiziţionarea unor porţi de acces care să aibă încorporate validatoare moderne ce au posibilitatea de acceptare atât a cartelelor magnetice, a cardurilor contactless ce vor fi emise de Metrorex, a cardurilor Mifare compatibile cu cardurile emise de RATB cât şi a cardurilor bancare contactless (tip Paywave, Paypass sau similare), astfel încât se vor achiziţiona carduri contactless (reîncărcabile şi de unică folosinţă) înainte de punerea în funcţiune a sistemului de taxare modernizat, atât pentru teste cât şi pentru emiterea de titluri de transport pentru publicul călător.”, precizează Metrorex în caietul de sarcini care însoţeşte anunţul de licitaţie. 

Prin acest proiect vor fi modernizate din punct de vedere al instalaţiilor de control acces 41 de staţii de metrou şi 70 de zone de vestibul, vor fi instalate 1.352 de porţi de acces şi 139 de automate de vândut titluri de călătorie. Montarea automatelor de vândut cartele se va face în fiecare capăt de staţie. DETALII, AICI. 

Cum va funcţiona noul sistem de acces la metrou şi cum se vor plăti călătoriile cu metroul

„Toți turnicheții vor fi înlocuiți cu porți batante de acces, care vor avea montate cititoare pentru actualele cartele magnetice și pentru carduri contactless bazate pe tehnologia RFID. Aceste aparate vor citi de la distanță informațiile stocate pe card, cum ar fi tipul de abonament, numărul de călătorii rămase și data de expirare a cardului. Va fi ceva similar cardurilor RATB”, a explicat pentru Profit.ro, la începutul lunii septembrie, reprezentantul unuia dintre ofertanții înscriși la licitația organizată de Metrorex.

Călătoria cu metroul, plătită cu cardul bancar contactless direct la turnicheţi. CUM FUNCŢIONEAZĂ 

Conform anunţului Metrorex, mai mult de jumătate din cele 150 milioane de cartele pe care vrea le cumpere sunt cartele magnetice de 2 călători, la care se adaugă cartele magnetice de 10 călători – 18,7 milioane de bucăți, carduri contactless – 49 milioane de bucăți și carduri contactless reîncărcabile – 1,8 milioane de bucăți.

CITEŞTE ŞI Ce proiecte are METROREX în 2016

Metrorex are un buget total de circa 2,2 miliarde de lei în 2016, din care 1,4 miliarde de lei pentru investiții. Directorul general interimar al Metrorex, Marin Aldea, spune că, pe lângă proiectele în derulare, compania va demara şi proiecte noi în acest an. Amănunte, aici. 

Actualul sistem de taxare de la metrou are peste 20 de ani

Conform Metrorex, actualul sistem automat de taxare a fost pus în funcţiune în anul 1995, prin renunţarea la plata directă a călătoriei cu monede şi adoptarea unui sistem bazat pe cartele (carduri) magnetice. „Această modificare adusă sistemului de taxare a adus importante beneficii economice şi de management operatorului Metrorex, iar călătorilor o ofertă tarifară mai diversificată şi mai atractivă. Vechimea sistemlui face ca acesta să fie afectat de uzura fizică şi morală a componentelor sale, cu efecte neative în efortul de întreţinere şi în capacitatea de îmbunătăţire a ofertei tarifare – inclusiv pentru cerinţa de integrare cu transportul public de suprafaţă. Sistemul automat de taxare al Metrorex, bazat pe cardul magnetic, deşi încă funcţional, este la limita perioadei eficiente de utilizare datorită uzurii fizice şi morale, precum şi datorită epuizării capacităţilor de dezvoltare„, arată Metrorex în caietul de sarcini.

CITEŞTE ŞI Automatele de vânzare cartele metrou, o investiţie în bătaie de joc: Vând 2% din cartele

Potrivit companiei care gestionează transportul în comun în subteranul bucureştean, modernizarea instalaţiilor de acces la metrou se impune acum în contextul în care aplicaţiile software de management al tranzacţiilor funcţionează pe reţele de transmisie date de tip ATM care necesită mentenanţă la costuri foarte mari pentru echipamente scoase din fabricaţie, iar tranzacţiile călătorilor, colectate în sistem sunt procesate în majoritatea situaţiilor de computere din generaţia Pentium II (an 1997) la care, de asemenea, mentenanţa şi procurarea de piese de schimb sunt deficitare, dacă nu imposibil de executat.

Metrorex: ABONAMENTELE la METROU pentru STUDENŢI vor fi emise în TOATE STAŢIILE

ABONAMENTE METROU STUDENŢI: Metrorex anunţă că, în decursul acestui an, va moderniza sistemul de taxare astfel încât elevii și studenții să își poată face abonamente în toate stațiile de metrou. 

Cookies