ARHIVA B365

Metrorex cumpără 51 de trenuri pentru magistrala de Drumul Taberei

Metrorex vizează achiziţia a minim 43 şi maxim 51 de trenuri de metrou, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu până la patru contracte subsecvente.

„Frecvenţa estimată a contractelor subsecvente ce urmează a fi încheiate: la doi ani, respectiv în anii 2014, 2016, 2018. Durata estimată a contractelor subsecvente: între 15 şi 28 de luni. Valoarea estimată a unui contract subsecvent: minim 396,69 milioane lei şi maxim 762,87 milioane lei”, se arată într-un anunţ de participare lansat de administratorul metroului bucureştean.

Contractul estimat la 1,556 miliarde lei, fără TVA, va fi finanţat dintr-un credit extern de la BEI, garantat de stat, şi bani de la buget. Trenurile vor fi cumpărate în urma unei licitaţii deschise, unde preţul ofertei are o pondere de 60%, celelalte criterii fiind performanţele tehnice (15%), termenele de livrare (12%), condiţiile şi costurile de mentenanţă (3%, respectiv 5%) şi termenele de garanţie (5%), scrie Mediafax. 

Data limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18 august. Metrorex a scos recent la licitaţie şi lucrări la secţiunea Râul Doamnei-Eroilor, din tronsonul Drumul Taberei – Universitate, dar şi la staţia Valea Ialomiţei, estimate la 1,06 miliarde de lei (241 milioane de euro), iar firmele care vor să participe trebuie să depună documentaţia până pe data de 12 august.

Pe 17 iunie, Metrorex a lansat licitația și pentru realizarea tuturor lucrărilor și activităților pentru punerea în funcțiune cu călători a Liniei de metrou „Magistrala 5. Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Operă), inclusiv Staţia, Depoul şi galeria de legătură Valea Ialomiţei”. Valoarea lucrărilor este de 241 milioane euro.

Tronsonul Eroilor – Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou va fi finalizat în al doilea semestru din 2016, iar întregul proiect are ca termen de finalizare 2020, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene şi de la stat, a declarat la finele lunii mai Cătălin Homor, director de investiţii al Metrorex.

În prezent, în Bucureşti, circa 600.000 de persoane circulă zilnic cu metroul, adică o treime din populaţia Capitalei. Investiţiile pe care Metrorex le-a programat până în 2020 se ridică la 900 milioane euro, din care 600 milioane euro vor fi asigurate din fonduri europene.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button