ARHIVA B365

Metrorex cumpără 51 de trenuri noi. Românii, excluşi de la licitaţie

Marţi, 22 septembrie, ora 9.00 dimineaţa, este ziua în care se depun ofertele pentru furnizarea a 51 de trenuri de metrou pentru Metrorex. Este cel mai mare contract de achiziţie din ultimii ani, având o valoare maximă de 345 de milioane de euro, pe 7 ani. Banii provind din fonduri europene nerambursabile iar trenurile vor circula pe viitoarea Magistrală 5, Drumul Taberei Eroilor.

Fiind bani europeni, licitaţia pare să ajute tot companiile europene. Sau cel puţin aşa sunt enunţate criteriile de participare din caietul de sarcini. Astfel, orice firmă, sau consorţiu de firme, ce doreşte să participe la licitaţie trebuie să aibă o cifră de afaceri de cel puţin 300 de milioane de euro pe cel puţin trei ani înainte de participarea la această licitaţie.

Metrorex a ales să impună în caietul de sarcini maximul prevăzut de lege şi nicio companie din România nu îndeplineşte aceste condiţii. „Folosirea abuzivă a unor prevederi legale prin care este afectată concurenţa, accesul liber al firmelor de profil, se numeşte abuz”, a declarat Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Arad, singurul producător de trenuri de călători din România, inclusiv trenuri de metrou.

Astra Vagoane a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor prevederile din caietul de sarcini, însă contestaţia i-a fost respinsă. Pe de altă parte, reprezentanţii Metrorex spun că licitaţia respectă toate prevederile legii şi că selectarea printre participanţi a unor companii solide financiar este necesară pentru siguranţă. „Nu putem da construcţia unor metrouri oricărei firme”, spun acestia.

Potrivit criteriilor de evaluare, preţul reprezintă partea predominantă în licitaţie, acordându-se 120 de puncte, adică 60% din total. Alte 80 de puncte se acordă pentru criteriile tehnice, cu 40% pondere în total.

Sursa: economica.net


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button