Metorex: Stația de metrou Piața Iancului a fost accesibilizată, în totalitate, pentru persoanele cu deficiențe de vedere

31 mai 2023
416 Afișari
Metorex: Stația de metrou Piața Iancului a fost accesibilizată, în totalitate, pentru persoanele cu deficiențe de vedere
Metorex: Stația de metrou Piața Iancului a fost accesibilizată, în totalitate, pentru persoanele cu deficiențe de vedere | Sursă foto: Inquam Photos Alexandru Busca

Metrorex a anunțat astăzi, 31 mai 2023, că stația de metrou Piața Iancului din Sectorul 2 a fost accesibilizată pentru persoanele ce au deficiențe de vedere.

Stația de metrou Piața Iancului, accesibilizată pentru cei cu deficiențe de vedere

Stația de metrou Piața Iancului este prima din București ce a fost complet accesibilizată pentru a permite deplasare în siguranță a persoanelor ce au deficiențe de vedere. Lucrările necesare au fost executate în cadrul proiectului:

  • „Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiente de vedere”.

Metrorex anunță că aceasta a fost dotată atât cu elemente din otel inoxidabil aplicate pe suprafața existentă, cât și cu panouri de semnalistică Braille. Mai precis, au fost montate următoarele:

Benzi speciale din elemente de otel inoxidabil:

  • Elemente tip „linie”,
  • Elemente tip „punct”.

Panouri de semnalistică Braille:

  • 2 panouri de informare generala exterioara – acestea au fost montate la suprafață, în dreptul fiecărui punct de acces.
  • 2 panouri interactiv de informare generala interioara – acestea au fost montate în vestibulele stației.

Prin implementarea acestor elemente se dorește asigurarea unui mediu sigur pentru persoanele cu deficiențe de vedere, atunci când utilizează metrou. Se dorește și încurajarea oamenilor să utilizeze transport public din subteran.

De asemenea, prin implementarea rutelor ghidate pentru persoanele cu deficiente de vedere va putea crește și viteza pietonală de deplasare, ceea ce va conduce la creșterea gradului de confort pentru publicul țintă și promovarea transportului cu metroul, transmite Metrorex.

Persoanele nevăzătoare vor fi ghidate audio

În cadrul acestui proiecte demarat în Capitală, a fost implementat și un sistem dedicat ghidării audio a persoanele cu deficiențe de vedere. Este vorba despre Step Hear:

Acesta asigură, cu ajutorul tehnologiei Bluetooth și a senzorilor de proximitate, orientarea în interiorul stațiilor de metrou.

Metrorex anunță că până la acest moment a fost începută montarea elementelor direcționale metalice în 49 de stații din rețea, lucrările fiind finalizate în 39 dintre acestea. Următorul pas este de a monta panourile de informare Braille.

În stațiile noi de metrou, ce sunt deja prevăzute cu benzi speciale din ceramica, urmează să fie montate doar panourile de informare. Este vorba despre următoarele stații:

  •  Jiului,
  • Parc Bazilescu,
  • Laminorului,
  • Străulești,
  • Cele 10 stații de pe Magistrala 5.

Reprezentanții Asociației Nevăzătorilor au fost consultați pe toată perioada derulării acestui proiect. Ei au testat soluțiile implementate, pentru a se asigura că sunt utile și conforme.

Cookies