FIT CITY

Metode prin care te poți proteja de poluarea din oraș. Pe ce parte a trotuarului trebuie să mergi

Poluarea la nivelul bordurii este cu aproximativ o treime mai periculoasă decât în zona dispre interiorul trotuarului, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Imperial din Londra. „Dacă preferi să mergi pe jos sau cu bicicleta pe străzi liniştite poţi reduce astfel la jumătate expunerea la poluare, sau chiar mai mult. Mai ales dacă eviţi punctele fierbinţi, cum sunt intersecţiile unde se creează adeseori ambuteiaje. Chiar şi mersul pe trotuar la o distanţă cât de mare posibil de stradă poate însemna o reducere semnificativă a nivelului de substanţe nocive inhalate“, subliniază medicul Iarla Kilbane-Dawe, consultant pe probleme de poluare din Marea Britanie.

De asemenea, şoferii ar trebui să închidă ventilaţia şi să nu deschidă ferestrele atunci când sunt în trafic intens, pentru a preveni pătrunderea gazelor periculoase în maşină. În cadrul unei cercetări realizate recent de Kilbane-Dawe, specialistul a arătat că amestecul de particule microscopice de pulberi de frână, funingine şi fragmente de cauciuc reprezintă al cincilea cel mai mare ucigaş în Londra, după mai multe tipuri de cancer şi după afecţiunile cardiovasculare, scrie adevarul.ro. 

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii făcut public anul acesta a arătat că poluarea aerului este responsabilă pentru decesul a 3,7 milioane de oameni la nivel global (datele au fost colectate pentru anul 2012). Poluarea este asociată cu decese prin boli cardiovasculare, atac cerebral, dar şi prin boli respiratorii şi unele tipuri de cancer.

 Printre substanţele toxice incriminate se numără aldehidele, care se găsesc în majoritatea formelor de fum, în cel produs de maşini, cât şi în fumul de ţigară. Odată inhalate, particule microscopice ale acestor substanţe pătrund în plămâni şi, de aici, pot trece cu uşurinţă în sânge. Ajunse în circuitul sangvin, aldehidele cresc nivelul colesterolului şi, în acelaşi timp, activează enzimele care au rolul de a „sparge“ plăcile de aterom de pe pereţii vaselor. În momentul în care plăcile sunt sparte, bucăţi din acestea încep să migreze de-a lungul vaselor sanguine şi pot bloca arterele, declanşând un infarct.

„Este uimitor cât de rapid apar efectele nocive ale poluării atmosferice asupra sistemului cardiovascular. Sunt suficiente 15 minute de expunere la fumul maşinilor în trafic sau la fumul de ţigară pentru ca tensiunea arterială să crească considerabil“, explică medicul Robert Brook, coordonatorul unui studiu american.

Specialiştii atrag atenţia că nici concentraţia de substanţe poluante din casă nu este mai puţin inofensivă decât cea din exterior. Poluarea ne afectează cel mai mult în anotimpul cald. Explicaţia este că, din cauza căldurii, gazele stagnează nepermis de mult în atmosferă. În plus, din cauza temperaturilor mari şi sub acţiunea razelor ultraviolete, între compuşii gazoşi apare o reacţie fotochimică în timpul căreia dioxidul de azot se transformă în ozon.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button