Metoda „Umerașul”. Un preot la o biserică din Berceni, filmat în timp ce „extrăgea” bani din cutia milei cu, desigur, umerașul (Doamne, iartă-mă!)

29 nov. 2022
57851 Afișari
Metoda
Preotul cotrobăie cu umerașul în cutia milei | Sursa foto: captură înregistrarea video libertatea.ro

Un preot de la o parohie aflată în București a fost filmat în timp ce scotea bani din cutia milei folosind un umeraș. Viorel Olaru avea un sistem bine stabilit prin care extrăgea sumele donate de enoriași.

Un preot la o biserică din Berceni, filmat în timp ce „extrăgea” bani din cutia milei

Întâmplarea a avut loc în Biserica Sfântul Proroc Daniel aflată în cartierul Berceni, Sectorul 4 București, conform Libertatea.

În mod normal, banii din cutia milei pot fi scoși doar în prezența mai multor preoți. Această regulă a fost instituită deoarece se strâng sume impresionante, de ordinul miilor de lei. Cu toate astea, Preotul Viorel Olaru a găsit o metodă prin care să scoată banii din cutie, fără să o mai deschidă.

Persoanele din parohie, au declarat pentru Libertatea, ca preotul se folosea de un umeraș subțire, din sârmă. Acesta venea noaptea în parohie, atunci când nu se afla nimeni în prejmă.

Viorel Olaru lua cutiile milei în altar și le așeza între două piese de mobilier cu gura în jos. Ulterior acesta se folosea de vârful umerașului pentru a prinde bancnotele și a le trage din cutie.

Banii erau scoți din cutia milei încă din 2017

Această activitate avea loc încă din anul 2017. Tot de atunci, mai multe persoane din parohie au observat că sumele ce sunt scoase din cutia milei sunt mici. Astfel că, s-a luat decizia de a verifica camerele de supraveghere.

Angajații l-au văzut pe Viorel Olaru golind cutia milei de bani în următoarele zile:

  • 12 decembrie 2017,
  • 29 ianuarie 2018,
  • 18 martie 2018, etc.

Începând din anul 2019, preotul și-a dat seama că imaginile de pe camerele de supraveghere sunt văzute, astfel că s-a decis să oprească sistemul de securitate complet.

„Pe lângă cele două cutii ale milei, Olaru desfăcea și o alta, cea în care se introduc banii din pomelnice. Pe imagini se vede și asta”, povestesc reprezentații parohiei pentru Libertatea.

Metoda
Preotul cu cutia milei în brațe | Sursa foto: captură înregistrare video Libertatea.ro

Preotul făcea bani și prin alte mijloace

Scoaterea banilor din cutia milei nu a fost singura metodă prin care preotul reușea să obțină venituri necuvenite. Acesta perfecționase un sistem prin care măsluia chitanțele oamenilor, astfel încât să poată păstra 300 – 400 de lei din sumele încasate.

Primele chitanțe falsificate fuseseră realizate în perioada în care paroh era Benone Popoiag, socrul lui Viorel Olaru.

Astfel că, inițial preotul scria pe chitanță suma de 50 de lei. Acolo unde suma trebuie să fie scrisă în litere, preotul lăsa un spațiu liber, iar mai apoi scria „cincizeci”. Aceste date erau cele ce se imprimau de cotor și rămâneau în contabilitatea parohiei.

Ulterior, pe chitanța ce revenea enoriașului, preotul adăuga cifra 3 sau 4 în față. Astfel că, acesta încasa 350 sau 450 de lei. Mențiunile „trei sute” sau „patru sute” erau adăugate și în secțiunea unde sumele trebuiau scrise în litere.

Cu trei ani în urmă, au fost făcute mai multe plângeri față de cei doi preoți, Benone Popoiag și Viorel Olaru. În anul 2021 la Biserica Sf. Proroc Daniel din Sectorul 4 s-au făcut cercetări, iar părintele Viorel Olaru a fost găsit vinovat.

Ce pedeapsă a primit Viorel Olaru

În anul 2022 preotul a fost obligat să plătească suma de 27.500 de lei. Până în acest moment a fost achitată suma de 16.040 de lei, iar conform Libertatea, restul sumei va fi plătită în rate lunare de câte 200 de lei, până în anul 2026.

„Mă angajez să achit lunar 200 de lei până la stingerea prejudiciului de 11.460 de lei. 20.01.2022. Preot Viorel Olaru”, se arată în documentul având antetul Protoieriei Sector 4 din București.

Purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, a declarat că instituția ce poate oferi răspunsuri în această cauză este arhiepiscopia de care aparține biserica respectivă.

Până la acest moment, arhiepiscopia nu a transmis nici un răspuns, conform Libertatea.

Cookies