Metoda Lubrifierii la STB. Un sistem de ungere a șinelor de tramvai se testează în București. Scop principal: să nu se mai rupă vagoane pe calea de rulare străveche

17 feb. 2025
3816 afișări
Metoda Lubrifierii la STB. Un sistem de ungere a șinelor de tramvai se testează în București. Scop principal: să nu se mai rupă vagoane pe calea de rulare străveche
Metoda Lubrifierii la STB. Un sistem de ungere a șinelor de tramvai se testează în București. Scop principal: să nu se mai rupă vagoane pe calea de rulare străveche | Sursa foto: AGIR Sucursala Buzău - Facebook

AGIR, sucursala Buzău și Voestalpine Railway System România SA testează un sistem electronic de lubrifiere a șinelor de tramvai în București, ce are ca scop reducerea uzurii componentelor de rulare și a poluării fonice, două dintre marile provocări ale transportului urban pe șine.

Un sistem electronic de lubrifiere a șinelor de tramvai se testează în București

Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Buzău transmite că proiectul vizează infrastructura de rulare a Societății de Transport București (STB), având ca scop reducerea frecării dintre bandajul roții tramvaiului și calea de rulare, scrie Agerpres.

În acest context, AGIR, Sucursala Buzău, în parteneriat cu Voestalpine Railway Systems România SA, derulează un proiect inovator ce vizează testarea eficienței sistemului electronic de lubrifiere a șinelor cu canal tip VaRSRO-UASC, instalat la STB SA.

Sistemul implementat are ca obiectiv reducerea frecării dintre bandajul roții tramvaiului și calea de rulare, fenomen care se manifestă în mod acut în zonele cu raze de curbură reduse, cum sunt capetele liniilor de tramvai. Aceasta nu doar că accelerează uzura componentelor în contact, dar generează și niveluri ridicate de zgomot, cu impact negativ asupra confortului urban.

Soluția adoptată presupune utilizarea unui distribuitor de lubrifiant cu o compoziție optimizată, care se activează automat la apropierea fiecărui tramvai, distribuind un volum controlat de lubrifiant pe suprafața șinei. Aceasta creează un film protector între roată și cale, facilitând o alunecare mai lină, reducând uzura mecanică și scăzând semnificativ nivelul de zgomot perceput de locuitorii din zonele adiacente.

Sursa foto: AGIR Sucursala Buzău – Facebook
Sursa foto: AGIR Sucursala Buzău – Facebook

O echipă de specialiști din cadrul Universității Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică, formată din lect.univ.dr.ing. Ștefan Constantin Petriceanu și lect.univ.dr.ing. Constantin Dumitrașcu, a elaborat teste într-o zonă critică de curbă strânsă la capătul liniei de tramvai, în stația Sfânta Vineri.

Locuitorii spun că au observat o îmbunătățire în ceea ce privește zgomotul produs de tramvaie.

Locuitorii blocurilor din apropierea stației Sfânta Vineri, obișnuiți cu niveluri ridicate de zgomot în timpul manevrelor de întoarcere ale tramvaielor, au remarcat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, datorită reducerii zgomotului produs în curbe. Mai mult decât atât, câțiva riverani au venit spontan să mulțumească echipei de specialiști prezenți pe teren, confirmând astfel eficiența sistemului. Rezultatele preliminare arată că sistemul electronic de lubrifiere reduce semnificativ atât uzura infrastructurii, cât și poluarea fonică, contribuind astfel la o mai bună calitate a vieții urbane.

AGIR Sucursala Buzău consideră că inițiativa deschide calea pentru implementarea pe scară largă a unor soluții tehnologice similare, menite să optimizeze performanțele rețelelor de transport feroviar urban.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies