Metoda de escrocherie „ACCIDENTUL”: Campanie de prevenire, demarată de primăria Sectorului 4 și IGPR

de:
31 iul. 2013
2 Afișari
Metoda de escrocherie

De la sfâșitul anului 2012, fenomen infracțional „metoda ACCIDENTUL” a început să ia amploare. Din verificările efectuate de polițiști, s-a descoperit că escrocii sunt persoane deținute în diferite penitenciare. Din 2012 și până acum s-au înregistrat peste 700 de fapte la nivel național.

Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul General al Poliției Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, au demarat o amplă campanie de informare și conștientizare, intitulată Un telefon marca „ACCIDENTUL”. Acțiunea s-a desfășurat în Sala de Consiliu a Primăriei Sectorului 4. La acțiune au venit, într-o primă etapă, vârstnicii cuprinşi în programele de protecţie socială, categorie considerată extrem de vulnerabilă pe segmentul de criminalitate menţionat, iar în următoarea perioadă urmează să fie informate alte categorii de cetățeni.

„Acest fenomen este o prioritatea a Direcției de Investigații Criminale în acest moment. Până în 2012, escrocii contactau victimele prin mijloace verbale și scrise, prin trimiterea unor mesaje la întâmplare prin anunțau părțile vătămate că sunt câștigători ai unor tombole cu premii valoroase, iar pentru obținerea premiilor ei trebuiau să achite așa-zise taxe prin sistemul Western Union către complici ai autorilor. Acum, escrocherie în vogă este metoda accidentului: contactarea prin telefon a victimelor, cărora li se aduce la cunoștință implicarea unui membru al familiei, a unei rude apropiate în comiterea unui accident soldat cu victime omenești, iar pentru a nu fi arestat i se cere părții vătămate trimiterea unei sume de bani considerabile prin sistem de curierat bancar sau prin înmânare pur si simplu a banilor unor persoane pretinse a fi avocat sau medic„, explica subcomisarul Ovidiu Toma de la Direcția de Investigații Criminale.

Subcomisarul a declarat că,  în urma unei acțiuni de amploare care a avut loc pe 23 iulie, în cadrul căreia s-au făcut 51 percheziții domiciliare și în mediul penitenciar și au fost peste 500 de politțiști implicați, s-au dat 29 mandate de arestare preventivă pentru persoanele care au învinuite de comiterea infracțiunii de înșelăciune metoda „ACCIDENTUL”. Din aceste 29 de mandate, 16 sunt pentru deținuți în diferite penitenciare din România, iar restul pentru complicii lor, cei care primeau banii și îi ridicau. Ovidiu Toma atrage atenția că, deși mulți autori sunt prinși, prejudiciul nu e ușor de recuperat pentru că s-a constatat că infractorii nu au prea multe bunuri pe numele lor asupra cărora să poată fi instituit sechestru.

„Mă simt onorat că această activitate a început în Sectorul 4. Sloganul pe care trebuie să-l adoptăm este România sigură. Cei care vă aflați în asemenea situații, să semnalați de fiecare dată aceste nereguli, în timp real, să nu vă fie frică. Opinia publică trebuie să fie foarte puternică. După cum vedeți, există tot felul de escroci care se pliază pe nevoile prezente ale dumneavoastră”, a declarat primarul Sectorului 4, Cristian-Popescu Piedone .

Primarul a mai spus că începerea acestei activități în Sectorul 4 nu este întâmplătoare, deoarece chiar primăria și alte instituții din sector au fost țintă unor escroci. „Ultima experiență am avut-o acum 10 zile, când domni bine îmbrăcați, purtând ecusoane, au atacat notariatele Sectorului 4, cu o delegație semnată, zică-se, de primarul Sectorului 4, care îi împuternicea să strângă fonduri pentru o fetiță care urma să se opereze pe inimă. Am anunțat și Poliția pentru a opri asemenea fenomene. De câte ori Primăria sau alte instituții abilitate organizează asemena activități caritabile, aceste lucruri se fac publice și se ia aprobarea Consiliului Local al Sectorului 4″, spune primarul.

Un alt caz de escrocherie cu care s-a confruntat primăria Sectorului este legat de obținerea unor terenuri și case prin intermediul unor „pile la primar”. „Au mai fost cazuri în care diverși așa-ziși consilieri voluntari le spun cetățenilor că pot să-i ajute să obțină autorizații de construcții și de funcționare, de terenuri, de obținere de case. Pot să vă spun cu toată responsabilitatea că în Sectorul 4 nu există terenuri și case pe care să le repartizez. Oamenii încă cred că dacă la o bere discută tot felul de probleme, vine cineva și spune că e prieten cu primarul sau cu diverse persoane din Primărie și poate să-i facă rost de case și de terenuri. Eu unul nu am semnat o repartiție de peste 4 ani de zile, pentru că fondul imobiliar se află la Primăria Capitalei.  Iar terenuri nu avem decât în administrare și nu în proprietate, astfel că nu avem cum să punem în posesie”, povestește primarul Sectorului 4.

Actorul Alexandru Arșinel a fost una dintre victimele acestei escrocherii. „Ceea ce mi s-a întâmplat mie și soției mele cu vreo lună și jumătate în urmă mi se pare dramatic. Eu am numit această escrocherie „atentat la viața noastră”. M-a sunat un om care s-a dat drept avocat și mi-a spus să-i dau 15.000 lei pentru a-mi ajuta copilul. Nu puteți să vă închipuiți ce am simțit atunci când a spus că a călcat copilul meu o femeie și o fetiță pe trecerea de pietoni și auzeam glasul copilului meu care plângea și-mi cerea ajutorul. Când ți se spune să dai o anumită sumă pentru o asemenea situație, ești în stare să-ți vinzi casa și sufletul pentru persoana dragă din situația dramatică care ți se prezintă. De aceea am acceptat să ies imediat și să povestesc tuturor ce am pățit. Mulți oameni mi-au spus că au primit aceleași semnale de la acești nenorociți„, a povestit Arșinel. Alexandru Arșinel a fost decorat de primarul Sectorul 4 cu titlul de cavaler al civismului pentru sprijinul dat comunității Sectorului 4.

Sfaturi pentru nu fi victima escrocheriei metoda „ACCIDENTUL”

Inspectorul principal Sorin Stănică a dat oamenilor mai multe sfaturi pentru a nu cădea pradă acestei înșelăciuni.

În primul rând, inspectorul a avertizat că este posibil ca victima să nu fie contactată direct ci să se încerce, inițial, să se obțină mai multe date de la ea. Recomandările Poliției Române este ca oamenii să fie prudenți, iar atunci când sunt abordați telefonic sau pe stradă să fie reticenți în a oferi date.

În situația în care ați fost abordați telefonic și vi se spune că o rudă a fost implicată într-un accident și este necesar să dați o sumă mare de bani pentru ca persoana respectivă să rezolve situația, principala recomandare a polițiștilor este să  NU SE DEA CURS UNEI ASTFEL DE SOLICITĂRI. 

În primul rând, trebuie să faceți mai multe verificări. Contactați ruda, iar dacă nu puteți face asta, solicitați mai multe date despre locul unei se află: unitate de Poliție, Parchet sau spital și telefonați la aceste instituții.

Dacă vi se spune că persoana respectivă are telefonul reținut de Poliție și Parchet, trebuie să știți că în cazul unor accidente rutiere, telefoanele nu se rețin.

În ultimă instanță, dacă alte verficări nu au putut fi făcute, solicitați celor care v-au sunat o întâlnire directă. Dar nu mergeți neînsoți, ci contactați organele de poliție. 

Escrocii sunt oameni foarte inteligenți și au posibilitatea ca, pe parcursul unei conversații, să reușească să obținută suficient de multe informații despre victimă. „În majoritatea cazurilor anchetate de noi, s-a constatat că era ecrocul suna la întâmplare și nu știa date despre victimă”, a declarat comisarul-șef Constantin Stoescu.

Metoda ACCIDENTUl a fost prezentată, la începutul acestui an, de B365.ro. Detalii despre metodă găsiți AICI.

Cookies