Mai multe persoane au folosit o metodă de înșelăciune prin care au reușit să strângă peste 30.000 de euro. Indivizii în cauză s-ar fi dat drept cadre medicale și ar fi apelat mai mulți oameni cărora le-ar fi spus că rudele lor au fost implicate în accidente rutiere grave.
Polițiștii au făcut percheziții în București și în județele Gorj, Vrancea și Botoșani, în vederea destructurării unei grupări specializate în înșelăciuni, utilizând o metodă numită „accidentul”, potrivit unui comunicat transmis de IGPR.
Din cercetările efectuate, a reieșit faptul că, din lunia iunie 2023 și până în prezent, persoanele bănuite ar fi apelat telefonic mai multe persoane din țară și s-ar fi dat drept cadre medicale sau membrii de familie ai celor apelați, în unele conversații apelând și la disimularea vocii.
Bănuiții ar fi profitat de vulnerabilitatea persoanelor vătămate cauzată de vârsta înaintată și i-ar fi sunat sub pretextul că rudele lor ar fi implicate în accidente rutiere grave, pentru care este necesară intervenția medicală de urgență, după care le-ar fi cerut bani sau bijuterii de valoare:
Profitând de vulnerabilitatea persoanelor vătămate cauzată de vârsta înaintate și sub pretextul că membrii de familie ai acestora ar fi implicați în accidente rutiere grave, pentru care este necesară intervenția medicală de urgență și sume de bani consistente, cei în cauză ar fi determinat persoanele apelate să le ofere bani sau bijuterii de valoare.
Astfel, ulterior obținerii încrederii și datelor referitoare la adresele de domiciliu ale persoanelor apelate, acestea ar fi fost transmise unor complici care s-ar fi deplasat la locuințele persoanelor vătămate și care ar fi colectat sumele de bani sau celelalte bunuri de valoare, după ce s-ar fi recomandat a fi reprezentanți ai unităților medicale.”
În comunicatul transmis de Poliția Română se precizează că persoanele bănuite ar fi reușit să obțină peste 30.000 de euro și zeci de grame de bijuterii din aur.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
De asemenea, documentarea activității infracționale a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Târgu Mureș.
La percheziții participă polițiștii serviciilor de investigații criminale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Gorj, Vrancea și Botoșani.
Cercetările sunt efectuate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tentativă la înșelăciune.
Te-ar putea interesa și: