Meteo ALERT | Cod roșu de caniculă, emis de-acum, pentru vremea de weekend din București, dar și din mai mult de jumătate de țară. ANM: Vor fi peste 40°C la umbră

11 iul. 2024
878 afișări
Meteo ALERT | Cod roșu de caniculă, emis de-acum, pentru vremea de weekend din București, dar și din mai mult de jumătate de țară. ANM: Vor fi peste 40°C la umbră
Meteo ALERT | Cod roșu de caniculă, emis de-acum, pentru vremea de weekend din București, dar și din mai mult de jumătate de țară. ANM: Vor fi peste 40°C la umbră. Sursa foto: Agerpres

Bucureștiul și jumătate de țară intră în weekend în cod roșu de caniculă, după ce temperaturile au fost infernale timp de mai multe zile la rând. Termometrele vor arăta la ora prânzului în jur de 39-40 de grade Celsius la umbră în București, iar noaptea temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vom avea parte de „nopți tropicale”.

Weekendul aduce în București și o bună parte din țară avertizare de cod roșu de caniculă, asta după ce temperaturile din termometre nu au coborât sub 35 de grade Celsius în ultima săptămână, și toată țara a fost afectată de coduri portocalii și galbene de caniculă. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se anunță un adevărat weekend de foc, cu temperaturi ce vor depăși 40 de grade la prânz la umbră în București. În acest sens, ANM a transmis joi o avertizare de ultimă oră pentru weekend:

„COD ROȘU
Interval de valabilitate: 13, 14 iulie

Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.”

Iată cum arată harta ANM cu avertizările de caniculă emise pentru acest weekend:

Sursa foto: ANM

Cod roșu de caniculă în weekend, în București și jumătate de țară

Directoarea ANM, Elena Mateescu, a avertizat în această săptămână că este posibil să înregistrăm cel mai lung val de caniculă din istorie și că temperaturile vor crește spre finalul săptămânii, astfel că este extrem de probabil să fie emis un cod roșu de caniculă în weekend, ceea ce de altfel s-a și întâmplat.

„Datele modelelor de prognoză indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40 de grade Celsius la umbră începând din a doua parte a acestei săptămâni. Dacă această probabilitate se va confirma, vom emite cod roșu de caniculă, așa cum am făcut și în cazul anterior, când după trei zile consecutive am emis acest cod pentru județele din sudul țării,” a anunțat Elena Mateescu la Antena 3.

CITEȘTE ȘI

Cookies