Meteo ALERT | Cod galben de ninsori și portocaliu de viscol, primele astfel de atenționări din acest sezon. La București nu ninge încă, dar avem prognoză specială

17 nov. 2023
531 Afișari
Meteo ALERT | Cod galben de ninsori și portocaliu de viscol, primele astfel de atenționări din acest sezon. La București nu ninge încă, dar avem prognoză specială
Meteo ALERT | Cod galben de ninsori și portocaliu de viscol, primele astfel de atenționări din acest sezon. La București nu ninge încă, dar avem prognoză specială | Sursa foto: Unsplash

După cum a arătat situația meteo din acest an, nu pare departe momentul în care, după iarnă, la București și-n mai toată țara urmează iarna.

După ce mai toată toamna a avut aspect foarte convingător de vară și-n Capitală, și la mare, și-an alte părți ale țării, meteorologii emit azi primul cod galben de ninsoare. Nu, nu vizează Bucureștiul, dar e important să știți unde o să ningă serios, dacă aveți gânduri de ducă în acest weekend.

Primul cod galben de Cod galben de ninsori din acest sezon

ANM a emis avertizarea cod galben de ninsori pentru intervalul 17 noiembrie, ora 20 – 18 noiembrie, ora 08.

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte.În zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15…20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută. În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h.

Cod galben ninsori, harta
Cod galben ninsori, harta zonelor sub avertizarea meteo | Sursa foto: ANM

Meteorologii mai anunță că va ninge și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

Cod portocaliu de viscol

În același timp, meteorologii au emis și coduri portocalii de vânt și viscol, valabile pentru mai multe zone 

O astfel de atenționare meteo e valabilă, local, pentru n Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, unde, în intervalul 18 noiembrie, ora 14:00 – 19 noiembrie, ora 10:00, se vor înregistra intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m.

O avertizare similară, cu valabilitate între 8 noiembrie, ora 18– 19 noiembrie, ora 10, a fost emisă pentru sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. Aici, vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85…90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h.

Meteo ALERT | Cod galben de ninsori și portocaliu de viscol, primele astfel de atenționări din acest sezon. La București nu ninge încă, dar avem prognoză specială
Sursa foto: ANM

 

Prognoză meteo specială pentru București în acest weekend

De asemenea, ANM a emis o prognoză specială pentru București, valabilă de azi, 17 noiembrie 2023, ora 20:00, până duminică, 19 noiembrie, ora 10:00. 

În acest interval, în Capitală, cerul va avea înnorări și temporar va ploua, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 6…7 grade Celsius, mai spune meteorologii:

Cerul va fi noros și va ploua (cantități de apă de 15…20 l/mp), iar în a doua parte a nopții, trecător vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări mai ales seara și noaptea cu rafale de 50…55 km/h. Temperatura maximă, mai coborâtă decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade

Ce s-a mai întâmplat în București în ultimele ore:

Cookies