VIDEO Antrenamentul controlorilor de bilete

de:
08 ian. 2012
0 Afișari
VIDEO Antrenamentul controlorilor de bilete

„Călătorul nu este şi nu trebuie privit, aşa cum fac unii controlori, precum un potenţial contravenient. Fiecare călător, chiar dacă s-a întâmplat să greşească, este în primul rând un om al muncii. Este cel care ne frământă pâinea sau sora care ne-a vegheat atunci când am venit pe lume. El poate fi chiar tată, frate său fiu de controlor”, se arată pe un ton didactic în filmul realizat de Întreprinderea de Transport Bucureşti, actuala RATB, în anii ’80. Pelicula era destinată aspiranţilor la meseria de controlor de bilele care, se subliniază imperativ în film, avea o “retribuţie ridicată ţinând seama de durată foarte mică a şcolarizării”.

Cele 47 de minute includ sistematic şi chestiuni de psihologie cu privire la temperamentul călătorului, strategii de control, sfaturi pentru viaţa personală a angajatului şi chiar norme de machiaj şi coafura a femeilor controlor. Un capitol aparte îl reprezintă aşa-numiţii “colecţionari de bilete” – din cauza compostoarelor care de multe ori erau identice pe mai multe autobuze existau bucureşteni care aveau asupra lor adevărate clasoare cu bilete deja folosite.

Filmul didactic se încheie în mod apoteotic, cu un imn al controlorului de biletele bucureştean, cântat, evident, de controlori adevăraţi.

Să fii bun controlor,

Când porneşti dimineaţa,

Să fii politicos,

Astăzi şi toată viaţa.

Să stai drept în traseu,

Când tentaţia-i mare,

Să ajuţi când e greu,

Să ai tact şi răbdare.

Cinstea şi calmul,

Ecuson mereu trebuie să-ţi fie

Şi să ai

Mintea trează, conştiinţa vie.

ASCULTĂ AICI IMNUL CONTROLORILOR

Cookies