Mesajul lui Tudor Chirilă: „Nu putem lăsa Bucureştiul pe mâna unor oameni care nu ne iubesc”

de:
04 iun. 2016
0 Afișari
Mesajul lui Tudor Chirilă:

Tudor Chirilă a postat, sâmbătă, mesajul pe reţeaua de socializare:

„Eram la malul mării acum două zile. La un metru de plajă, un pescăruș plutea pe apă în derivă. Lângă el, doi boschetari inimoși încercau să îl facă să zboare. El nu mai putea sau nu mai voia. Abandonase. Înghițea apă, din când în când. Unul dintre boschetari îmi spunea că foarte curând avea să moară. Deasupra noastră se roteau în cercuri joase alți câțiva pescăruși care icneau alarmați, într-un gest de ultimă solidaritate. Îl țineam de mână pe fiul meu care privea spectacolul pescărușului plutitor fără să-i pătrundă semnificația. Apoi am început să mă simt vinovat. Aș fi putut scoate pescărușul din apă, să încerc să-l transport undeva, la un veterinar.

Boschetarii plecaseră deja. Plecam și eu. Vinovăția lucra însă. Aș fi putut măcar să dau măcar un telefon la un veterinar din Constanța, să încerc să-l conving să vină până la malul mării unde o pasăre se îneca. Poate aș fi reușit să dau peste un om pentru care o asemenea situație nu era una inevitabilă sau neimportantă. Sau aș fi putut încerca să caut mai departe pe plajă pe cineva care să transporte pescărușul până în oraș. N-am făcut-o. Mintea mea a început să caute rapid argumente (unele rezonabile) care să-mi justifice apatia și lipsa de inițiativă. Dar, pe măsură ce mă depărtam de mal, mă simțeam mai vinovat.

Să votezi este mult mai puțin costisitor decât să salvezi un pescăruș. Și cu toate astea de ani buni de zile cei mai numeroși la vot sunt pensionarii. Asta nu pentru că ei au spirit civic, ci pentru că duminica votului face parte din tabieturile lor. Doar că ei, pensionarii, sunt și cei ușor manipulabili.

Pentru noi, ceilalți, este mai simplu să ne depărtăm de mal și să închidem ochii. Este mult mai simplu să NU ieșim la vot, pentru că, nu-i așa, nu se schimbă nimic și pescărușul va muri oricum. Doar că în cazul votului pe care ar trebui să-l acordăm mâine, pescărușii suntem noi. Fiecare dintre noi.

Bucureștiul este un oraș de pescăruși morți. Un oraș pe care ani de zile și l-au împărțit două partide (PSD și PNL) toxice. Un oraș de care și-au bătut joc, într-un mod iresponsabil, consilierii acestor partide. De cele mai multe ori cu un nivel de educație și moral submediu acești oameni AU DECIS pentru noi. Acești oameni AU DECIS viitorul sumbru al traficului, transportului, parcărilor, gigacaloriei, spațiilor verzi, culturii. Acești oameni, din aceste partide, au încurajat regimul șpăgilor, mafia imobiliară, au paralizat un oraș care a început să se scufunde, neputincios. Fiecare dintre noi știe că acești oameni, ai acestor partide, nu vor face nimic pentru orașul ăsta. Fondurile orașului nostru sunt URIASE. Miza de a le controla este și mai mare.

Să te deplasezi la vot înseamnă să ridici naibii pescărușul ăla din apă, deși poate ți-e scârbă să-l atingi sau nu crezi că vei găsi pe cineva să-l oblojească. Să te deplasezi la vot înseamnă să nu-ți întorci spatele. Să nu te ignori. Să nu te anulezi ca persoană. Înseamnă să te respecți.

Nu putem lăsa orașul ăsta pe mâna unor oameni care nu ne iubesc. Nu putem lăsa ca soarta orașului ăstuia să fie decisă de o minoritate manipulată și manipulabilă. Pur și simplu nu este bine și nu putem să ne (mai) facem una ca asta.

Aud tot timpul că Facebook e o rețea unde lumea se văicărește și nu face nimic. Eh, uite că astăzi acest Facebook, aparent nefolositor, poate să fie motorul din spatele schimbării. Poate să fie mai mult decât o rețea de arătat pisici și etalat succese personale. Astăzi Facebook poate să fie portavocea cu care îți poți anunța toți prietenii că mergi la vot.

Putem să le arătăm că nu suntem puțini și că nu suntem nepăsători. Putem să facem asta. Putem să ne dăm o șansă, așa cum Leicester City și-a dat șansa să lupte și a câștigat campionatul Angliei împotriva imposibilului. O echipă săracă și fără speranță a spulberat cluburi cu zeci de milioane de euro buget.

Astăzi, avem șansa să fim Leicester City. Mergem la vot. Și ne sunăm prietenii să meargă și ei.
PS. Postacii PSD și PNL nu vor întârzia să apară pe aici. La fel și scepticii sau haterii. Nu-i băgați în seamă. Avem treabă.”

Cookies