Mesajul arhitecților, constructorilor și dezvoltatorilor pentru Nicușor Dan: “Deblocați PUG-ul, Bucureștiul trebuie să se dezvolte coerent!” București, singura capitală europeană care are PUG-ul blocat

22 feb. 2022
1453 Afișari
Mesajul arhitecților, constructorilor și dezvoltatorilor pentru Nicușor Dan: “Deblocați PUG-ul, Bucureștiul trebuie să se dezvolte coerent!” București, singura capitală europeană care are PUG-ul blocat
Mesajul arhitecților, constructorilor și dezvoltatorilor pentru Nicușor Dan: “Deblocați PUG-ul, Bucureștiul trebuie să se dezvolte coerent!” București, singura capitală europeană care are PUG-ul blocat

Astăzi, 22.02.2022 (ce palindrom perfect!), Ordinul Arhitecților din România Filiala București a organizat dezbaterea “Planul Urbanistic General, soluții pentru deblocare”. Cei mai importanți arhitecți, constructori, urbaniști, dezvoltatori și organizații non-guvernamentale din zona spațiului construit al Bucureștiului i-au cerut primarului Nicușor Dan să accepte dialogul și să deblocheze Planul General de Urbanism (PUG, n.n). Din partea PMB a fost prezent viceprimarul Bucureștiului, Stelian Bujduveanu (PNL).

În prezent, Bucureștiul ar fi trebuit să aibă un Plan Urbanistic General funcțional, potrivit contractului semnat de între Primăria Capitalei și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” în anul 2013. În lipsa PUG-ului, în București se construiește după o documentație întocmită în anul 2000, care a expirat în anul 2010 și de atunci a tot fost prelungită.

OAR-B, PUG
În lipsa PUG-ului, în București se construiește după o documentație întocmită în anul 2000, care a expirat în anul 2010 și de atunci a tot fost prelungită. Foto: B365.ro.

În al 12-lea ceas, lansăm un mesaj public către Primăria Capitalei: “Este nevoie de continuarea Planului de Urbanism General, altfel orașul nu se poate dezvolta coerent”

Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Am reușit să invităm principalii reprezentanți care depind de fapt de tot ce înseamnă PUG-ul Bucureștiului, de tot ce înseamnă zona de construcții, de dezvoltare. Lansăm public un mesaj către Primăria Capitalei: este nevoie de continuarea PUG-ului. Există un PUG din anul 2000, dar deja a fost prelungit mult prea mult, i-a trecut vremea cumva. De foarte mult timp acest PUG trebuia actualizat și diferitele administrații au ezitat să o facă, aceasta ca să vorbesc elegant. Acum este poate ultimul moment când PUG-ul poate să fie continuat într-un mod profesionist, alături de cei care l-au întocmit”.

PUG, bucuresti
„PUG-ul, prin Legea 350, este forma majoră de reglementare a orașului, de la el pleacă totul, de fapt, pentru orice oraș, nu numai pentru București”, Foto B365.ro.

Faptul că s-a întârziat atât de mult deblocarea PUG-ului a dus la existența PUZ-urilor sub toate formele și multe n-au fost bune”

Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “PUG-ul Bucureștiului este proiectul și sistemul de reglementate al Bucureștiului în forma lui unitară, este principala formă de reglementare urbanistică a unui oraș și a Bucureștiului, capitală europeană. Fără un PUG, orașul nu se poate dezvoltă coerent. PUG-ul, prin Legea 350, este forma majoră de reglementare a orașului, de la el pleacă totul, de fapt, pentru orice oraș, nu numai pentru București. Dar Bucureștiul având particularitatea de a fi împărțit în sectoare, PUG-ul este esențial pentru fucționarea corectă a acestor sectoare, nu funcționarea lor disjunctă. Faptul că s-a întârziat atât de mult PUG-ul a dus la existența PUZ-urilor sub toate formele. Și știm foarte bine că unele nu au fost bune, altele au fost. Ca să ai o reglementare coerentă trebuie să ai un PUG. De aceea au apărut atâtea PUZ-uri, pentru că Primăriile de sector nu au avut ce să facă și au trebuit să le dezvolte”.

Deblocarea PUG-ului depinde de Primarul Capitalei, de Nicușor Dan”

Emil Ivănescu, președinte OAR-B: “Deblocarea PUG-ului depinde de Primarul Capitalei, de Nicușor Dan. Ne bucurăm că a venit la dezbatere domnul viceprimar, Stelian Bujduveanu”.

Avem un primar general pe care îl respect, dar respectul trebuie să fie reciproc”

Prof. Univ. dr. Arh Marian Moiceanu, rector al UAUIM: “Ni s-a spus să dăm o dimensiune internațională acestui contract. Noi avem această disponibilitate, avem profesionalismul s-o facem, nu suntem perfecți, dar vrem și din partea cealaltă bunăvoința și respect. Avem un Primar General pe care îl respect, dar respectul trebuie să fie reciproc. Sunt convins că va exista un dialog cu Primarul General, procesul trebuie să fie mai rapid, avem nevoie de deblocarea acestui contract în folosul Bucureștiului”.

rector, univeristatea, mincu, marian
Prof. Univ. dr. Arh Marian Moiceanu, rector al UAUIM. Foto B365.ro.

La sfârșitul anului 2021, în cadrul unei ședințe de Consiliu General, Primarul Nicușor Dan a declarat că “modul de executare a contractului pentrul noul PUG este supus unei verificări de legalitate”, care nu s-a terminat nici până în prezent.

PUG-ul este actul care stabilește ce se construiește pe fiecare teren din București și ar trebui să protejeze zonele istorice și spațiile verzi

PUG-UL este actul care stabilește ce se poate construi pe fiecare teren din oraș și protejează zonele istorice și spațiile verzi. Planul Urbanistic General se întocmește la nivel de municipiu, oraș, comună și vizează dezvoltarea omogenă a principalelor zone de interes public pentru o perioadă de maximum 10 ani. PUG-ul cuprinde prevederi cu privire la delimitarea zonelor în care se preconizează operațiuni de regenerare urbană, zonele centrale, istorice, zonele construite protejare, zonele din marile ansambluri de locuit, cele locuite de comunități defavoriazate sau cele de reconversie funcțională. PUG-ul cuprinde un memoriu tehnic și un Regulament local de Urbanism. Pe baza acestora sunt stipulați în Certificatul de Urbanism indicatorii urbanistici și avizele necesare obținerii Autorizației de Construire.

Cookies