Mulți români au început să raporteze primirea unor mesaje cu oferte false de angajare. Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite o serie de sfaturi și recomandări și subliniază să nu ne lăsăm păcăliți de aceste oferte frumoase, dar neadevărate.
Cert-RO spune că obiectivul principal al propagării acestor tipuri de mesaje este acela de a provoca curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicația WhatsApp cu persoanele care se află în spatele numărului afișat (sau în spatele adresei de mail afișată, una extrem de ciudată).
Echipa Directoratului Național de Securitate Cibernetică – DNSC a documentat un astfel de caz în luna februarie și a observat că, de cele mai multe ori, infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage victime potențiale, astfel încât utilizatorii să le ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor „clienți” noi, la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă.
Ce pericol există pe termen mediu? Atacatorii pot extrage, pe lângă datele personale, și date financiar-bancare de la utilizatori.
Este destul de greu, dacă nu imposibil, ca un angajat să primească zilnic între 50 și 200 de euro sau între 35 și 180 de euro (sau nu suntem noi angajați în locul potrivit 😛 sau în țara potrivită). Sfaturile oferite de Cert-RO pentru internauți:
„Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.”, transmite DNSC într-o postare pe Facebook.