Un mesaj puternic sonor RO-alert, de vreme extremă, a fost trimis duminică noaptea în București, cu puțin înainte de ora 23.00, când majoritatea oamenilor erau deja retrași în locuințe, iar unii chiar dăduseră stingerea. Anunțul informa că alerta de vijelii va fi în vigoare în București între 23.00- 23.50.
Mesajul text, dar mai ales sonor, îi punea în gardă pe bucureșteni să evite deplasările și le cerea să ia măsuri de adăpostire și autoprotecție. Avertizarea meteo se referea la intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale care vor cumula local 25 l/mp.
Pe scurt, un cod roșu de vreme extremă, după cum am aflat de pe pagina de Facebook.
Acest mesaj de avertizare venea după un altul emis duminică seara. Practic, înainte de ora 23.00, bucureștenii, și locuitorii din localitățile din jur, au primit un al doilea tunet, dar pe telefon, în mai puțin de două ore de la primul expediat.
Sunetul RO-ALERT, care nu poate fi oprit din setările telefonului, i-a speriat pe unii bucureșteni, iar copiii și bătrânii sunt, deopotrivă, vulerabili la sunetul puternic.
ISU-BIF (Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov) a fost mustrat de oameni că la acea oră dormeau și că s-au speriat. Unele mesaje trimise imediat după RO-ALERT sunt însoțite de emoticoane de furie pe pagina ISU de Facebook:
Purtător de cuvânt al ISU București Ilfov, Daniel Vasile, a declarat pentru b365.ro că și-au însuțit criticile primite de la bucureșteni și că le vor analiza. Potrivit acestuia, nu există o limită de oră, nu există intervale orare în care să nu poată fi trimise mesaje RO-alert, iar acesta este modul de lucru la nivel național.
În plus, aplicația dezvoltată de DSU nu are nici tonalități diferite pentru a diferenția informația în funcție de pericol sau de ora la care să fie trimisă.
”Atunci când sunt alerte meteo, acestea sunt primite de la Administrația Națională de meteorologie, se iau ca atare și sunt trimise în cel mai scurt timp. Singura situație în care de poate refecta asupra mesajelor, este la incendii, când sunt degajări de fum. Atunci comandantul ISU intervine și anunță suprafața care este afectată și se anunță dispecerul pentru a fi anunțată aria de distriguție a mesajului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov.
În lipsa unei opțiuni de regulament din partea autorităților, singurele situații în care oamenii se pot feri de astfel de surprize neplăcute este să-și închidă telefonul seara sau să-l țină departe de camerele unde dorm copiii sau bătrânii.
Cum sună mesajele Emergency Alert System (EAS) în alte țări (România a primit 6/10 pentru cât de înfricoșător este sunetul).
Îți recomandăm să citești și: