BAZAR

Mesaj emoţionant al premierului Cioloş, la 40 de zile de la tragedia din Club Colectiv

„Dumnezeu să-i odihnească în Pace pe cei care au trecut Dincolo in tragedia de la ‪Colectiv , să ne dea tuturor înțelepciunea și umilința de a accepta greșelile făcute și a învăța din ele.

Să nu-i uităm și sper să știm să-i reintegrăm printre noi pe toți cei care au supraviețuit tragediei”, a scris Dacian Cioloş pe contul de Facebook.

Tot astăzi, a fost efectuată şi o slujbă religioasă de pomenire a celor decedaţi în Club Colectiv. 

Starea răniților de la Colectiv: 24 de persoane încă internate în București, 3 în stare critică

Ministerul Sănătății a anunțat marți că, în spitalele din București, mai sunt internate 24 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv. Trei dintre acestea sunt în stare critică. Alți 29 de pacienţi sunt internați în Marea Britanie, Olanda, Austria, Israel şi Germania.

Pompierii care au verificat Clubul Colectiv fără a lua măsuri, JUDECAȚI de Tribunalul Militar

Cei doi pompieri care au fost în control la Clubul Colectiv înainte de tragedie, fără a lua nicio măsură, vor fi judecați la Tribunalul Militar București pentru abuz în serviciu.

Antonina Radu și George Matei, cei doi pompieri care au fost în control la Clubul Colectiv înainte de tragedie, fără a lua nicio măsură, vor fi judecați la Tribunalul Militar București pentru abuz în serviciu. 

Procurorii militari de la DNA au reușit într-o lună să încheie cercetările în această parte a dosarului Colectiv. Cei doi angajați de la ISU, cu gradul de căpitan, sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei și Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control și nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Părinții Alexandrei Matache, una dintre victimele din club, s-au constituit părți civile în acest proces și cer despăgubiri de la cei doi pompieri. 

Este prima dintre cele 4 anchete penale deschise dupa Colectiv care se termină.

Citește și Noi detalii în DOSARUL COLECTIV: Pompierii le ceruseră patronilor bani pentru o firmă

Capitanii George Matei si Antonina Radu s-au oferit sa-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu intocmirea dosarului PSI, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenta localului respectiv, potrivit referatului DNA. 

Modul in care au actionat cei doi ofiteri a reiesit din declaratiile martorilor audiati de procurorii militari ai DNA.

‘Testimonial s-a stabilit ca cei doi ofiteri imbracati in tinuta civila, dupa ce s-au prezentat, declinandu-si identitatea si mentionand institutia din care faceau parte, si anume ‘de la pompieri’, si dupa ce au vizitat spatiul in care functiona SC Colectiv Club SRL Bucuresti, i-au intrebat pe administratorii societatii prezenti (…) daca au dosarul de ‘PSI’. Ofiterilor li s-a spus ca nu exista un asemenea document si ca SC Colectiv Club SRL Bucuresti abia a fost infiintata, urmand a fi obtinuta autorizatia de functionare. Inculpatii (…) s-au oferit sa-i ajute pe administratorii firmei respective sa le intocmeasca dosarul ‘PSI’, solicitand in acest sens o copie dupa certificatul de inmatriculare al noii societatii infiintate si dand totodata asigurarea ca au calificarea necesara, propunerea facuta in conditiile date fiind acceptata’, se arata in referat.

Mai mult, intrebati de unul dintre patroni daca se poate intampla ceva in cazul unui control, cei doi ofiteri ar fi raspuns: ‘Nu are cine sa vina in control, ca noi suntem de la pompieri’.

Din declaratiile martorilor a mai reiesit ca cei doi angajati ai ISU Bucuresti au revenit in club dupa cateva zile, inmanandu-le administratorilor societatii mai multe inscrisuri intitulate ‘dispozitii privind apararea impotriva incendiilor’, ale caror spatii libere au fost completate de Antonina Radu, apoi au fost semnate de unul dintre patroni. Acesta a primit si mai multe fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta.

‘Din declaratia unui angajat al SC Colectiv Club Bucuresti se desprinde faptul ca cei doi ofiteri nu doar au adus inscrisurile la care s-a facut referire mai sus, ci s-au implicat efectiv pentru a fi semnate de catre angajatii societatii, prezenti in club la acel moment, indicand rubricile unde acestia trebuiau sa semneze. In plus, inculpatul capitan Matei George a explicat sumar diferenta dintre un extinctor cu pulbere si unul cu spuma si a dat indicatii sa acopere cablurile electrice cu substanta ignifuga’, se mai mentioneaza in referat.

Tot din declaratiile martorilor audiati s-a stabilit ca cei doi ofiteri au revenit in spatiul unde functiona clubul Colectiv, purtand de fiecare data discutii cu administratorii societatii si luand act de activitatea desfasurata in local, ceea ce inseamna, potrivit procurorilor, ca erau ‘in deplina cunostinta de cauza cu privire la lipsa avizului/autorizatiei pentru securitate la incendiu’.

Din declaratia luata unui fost superior al celor doi ofiteri a rezultat ca George Matei si Antonina Radu au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, dar nu au raportat nimic despre vreo verificare facuta la clubul Colectiv.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button