Mergi fără frică, boss, că am eu grijă de ea. Cum putem scăpa de parcagiii de ocazie din București

04 iul. 2021
382 Afișari
Mergi fără frică, boss, că am eu grijă de ea. Cum putem scăpa de parcagiii de ocazie din București

Parcagiii de ocazie sunt prezenți la fiecare intersecție sau în fiecare parcare mare, mai ales în zonele aglomerate sau la orele de vârf. Vin în preajma mașinii tale și încep să gesticuleze că poți parca, te „ajută” cu indicații de genul „dă-i, dă-i” sau „mai bagă puțin cu spatele”. După ce te oprești și vrei să pleci, vin spre tine și te acostează pentru a obține bani în schimbul „protejării” mașinii tale.

Parcagiii de ocazie, acești „șefi” neoficiali ai parcărilor și trotuarelor din București sunt mereu prezenți și gata să te ajute, nu gratis, firește. După ce îți oferă îndrumare pentru parcat vin spre tine ca să te preseze să îi plătești pentru așa-zisele servicii pe care le prestează, cum ar fi faptul că se asigură că mașina ta nu „pățește nimic” (dacă îl vei plăti nu va păți nimic, dacă refuzi să îl plătești stai cu inima strânsă până revii la autoturism). Desigur, tariful este negociabil, mai ales că este o activitate absolut ilegală, așa că ei obțin sute de zi indiferent de suma pe care o cer în schimbul „serviciilor” de pază pe care le pretind.

Fiind o activitate ilegală, aceasta se pedepsește prin amenzi, care degeaba sunt date, pentru că făptașii nu se obosesc să le plătească. Un proiect de lege care ar putea pedepsi această acțiune cu închisoarea stă în sertarele parlamentarilor de aproape jumătate de deceniu, potrivit Digi24.

Câți parcagii legali există în București

După ce parcagiii oficiali, ai autorităților locale își încheie activitatea, la lăsarea serii apar parcagiii de ocazie. Fie că se află în parcări cu plată sau la liber, ei sunt mereu dornici să te ajute să îți parchezi mașina. Nu pe degeaba, bineînțeles.

Aceștia sunt mereu deschiși către negocierea taxei de „protecție”, mai ales că ei pleacă acasă pe profit zi de zi, indiferent de suma pe care o pretind cetățenilor. În București există doar 105 parcagii care pot cere, legal, taxă de parcare. Aceștia lucrează exclusiv de luni până vineri, în intervalul orar 07:00-23:00. Deși programul pentru parcare este afișat adesea la intrarea în parcările cu plată, oamenii continuă să dea bani parcagiilor ilegali.

Aceștia o fac de obicei din teamă, acesta este și cazul unui tânăr care spune că dacă nu plătești, este posibli să te trezești cu mașina zgâriată.

Un alt șofer se plânge de această problemă ce pare fără sfârșit, dar și de faptul că acești parcagii sunt prezenți peste tot în oraș și sunt extrem de agresivi în gesturi și limbaj.

Amenzile date de autorități nu au vreun efect împotriva fenomenului

Poliția locală încearcă în zadar să îi descurajeze cu amenzi pe parcagii. În perioada 2019-2020 au fost acordate amenzi în valoare totală de 700.000 de lei, însă doar o sumă infimă a fost încasată.

În Parlament există un proiect de lege prin care se propune pedepsirea chiar cu închisoarea a persoanelor neautorizate care cer bani șoferilor ca să poată parca. Din păcate, acest proiect este blocat de mai bine de patru ani.

„Persoanele care practică acest tip de activitate nu au nici corp bancar, nu au nici proprietăți și amenzile nu fac decât să se acumuleze. Singurul mod în care putem acționa este să fixăm o sancțiune care să îi sperie pe cei care fac această faptă”, spune Ovidiu Raețchi, inițiatorul proiectului de lege.

Pentru a te asigura că plătești cui trebuie taxa de parcare, autoritățile recomandă plata prin SMS sau prin aplicația Parking București. În această platformă, poți selecta locația și durata staționării, iar plata se face cu cardul.

Cookies