“Mergem la film la Mița Biciclista?” Surprizele din 2023 din casa-monument a primei femei care a mers cu bicicleta prin București

26 dec. 2022
999 Afișari
“Mergem la film la Mița Biciclista?” Surprizele din 2023 din casa-monument a primei femei care a mers cu bicicleta prin București
“Mergem la film la Mița Biciclista?” Surprizele din 2023 din casa-monument a primei femei care a mers cu bicicleta prin oraș  | Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anul 2022 a fost, printre multe, multe altele, anul redeschiderii uneia dintre cele mai frumoase și faimoase clădiri din București: Casa Mița Biciclista. După abandonul distructiv din anii ‘90 și după ce, în sfârșit, a fost, clădirea a fost restaurată, s-au dat aici primele petreceri, au fost primele zile în care acest monument istoric a fost deschis pentru public, după 80 de ani. S-a întâmplat în noaptea de 19 spre 20 noiembrie când aici a fost organizat un Mare Bal.

Casa Mița Biciclista devine Stabiliment Creativ

Casa Mița Biciclista a fost restaurată de proprietarii privați, înainte să fie preluată în administrare de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN). Deloc în ultimul rând, minunat luminata clădire de pe Calea Victoriei  a fost unul dintre cele mai instagramate și instagramabile locuri din București. 

Citește și:

Anul 2023 este anul în care casa legendarei Mița Biciclista va deveni  Stabiliment Creativ, cu spații de artă, cinematograf, braserie, dar și un loc unde se vor da petreceri tematice, a declarat, pentru Hotnews, Edmond Niculușcă, co-fondator al proiectului.

Casa, care păstrează elementele originale de arhitectură sale vechi,  a găzduit, între 11 și 18 decembrie, casa un bar pop-up, cu vin fiert și ciocolată caldă, cu ateliere pentru copii.

Cine a fost Mița Biciclista

Numele ei era, de fapt, Maria Mihăescu, o femeie care s-a născut, în 1885, în Prahova și care avea să năucească Bucureștiul la început de secol 20.

A fost femeia despre care s-a vorbit ca despre nimeni altcineva în perioada interbelică. Era subiectul fierbinte al ziarelor de scandal și motiv de glume deocheate. Mult folclor urban, asta e sigur, dar despre casa despre care vorbim acum,  palatul „bombonieră” din Amzei, gura vremii spunea că a fost darul pe care l-a primit de la Regele Ferdinand.

Mița, extraordinara apariție din Bucureștiul interbelic

A fost, de fapt, cea mai modernă femeie care a trăit  Bucureștiul interbelic. Era plină de idei și atitudini îndrăznețe, cu mult înaintea timpurilor în care a trăit.  A fost nu numai prima femeie din București care s-a urcat pe bicicletă prin oraș, dar a fos și prima femeie din România care a purtat bikini la Mamaia.

O frumusețe blondă cu ochi verzi, Mița purta pantaloni dacă avea chef, fuma pe stradă,  avea automobil coupe, servitori aduși din străinătate, mânca numai la Athenee Palace, arunca banii pe poșete și pălării în cele mai scumpe prăvălii de pe Calea Victoriei și, mai ales, se plimba cu velocipedul la Șosea. Era, fără îndoială, o extraordinară apariție.

Citește mai jos povestea completă a Miței,  femeia fatală cu origine umilă care întruchipa mondenitatea absolută în Micul Paris. și a palatului ei „Bombonieră”:

Cookies