Meniul complet, reinventat de ANPC. Restaurantele, obligate să scrie și E-urile, și caloriile. „Să știi dacă începi procesul de îmbălsămare din timpul vieții”

26 ian. 2023
268 afișări
Meniul complet, reinventat de ANPC. Restaurantele, obligate să scrie și E-urile, și caloriile. „Să știi dacă începi procesul de îmbălsămare din timpul vieții”
Meniul complet, reinventat de ANPC. Restaurantele, obligate să scrie și E-urile, și caloriile. „Să știi dacă începi procesul de îmbălsămare din timpul vieții” | Sursă foto: Pexels

Restaurantele, fast-food-urile și cantinele vor fi obligate de anul acesta să atașeze în meniuri o listă care să conțină, pe lângă ingredientele folosite, lista valorilor nutriționale (caloriile) și E-urile prezente în produsele vândute. Noile meniuri vor fi obligatorii începând din luna martie.

Meniurile din restaurante vor avea liste cu E-urile și caloriile aferente preparatelor servite

Începând din data de 15 martie 2023, unitățile ce servesc mâncare, din București și restul țării, vor fi obligate să adauge în meniurile lor numărul de calorii aferente preparatelor pe care le servesc, transmite Digi24.

Anunțul a fost făcut joi, 26 ianuarie 2023, de către președintele ANPC, Horia Constantinescu. Ordinul privind detalierea informațiilor din meniu a fost emis după ce a fost stabilită abordarea normelor la nivel european.

De asemenea, localurile vor fi obligate să adauge, lângă numele preparatelor, și numărul de E-uri pe care acesta le conțin.

Ca să știi că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții, a declarat Horia Constantinescu.

De asemenea, Horia Constantinescu a declarat că mulți operatori economici înlocuiesc produsele cu care publicul român este familiarizat, cu produse mult mai puțin sănătoase și pline de grăsimi.

Operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect și ca gust produselor cu care suntem familiarizați, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect și ca textură, în condițiile în care acestea sunt făcute cu puțin zer și foarte multă grăsime de palmier, a declarat președintele ANPC, citat de Agerpres.

În baza ordinului ce a fost emis de ANPC, localurile vor fi obligate să specifice dacă sunt folosite produse precum „Crema vegetală”. De asemenea, va fi necesar să explice și din ce sunt alcătuite aceste produse. Astfel, consumatorul va putea lua o decizie informată.

Ordinul a fost deja semnat și publicat în Monitorul Oficial

Cu toate că ordinul ar fi trebuit pus în execuție încă din data de 20 decembrie 2022, la rugămințile reprezentaților mai multor asociații patronale și federații, punerea sa în aplicare a fost amânată.

Astfel că, acesta va întra în vigoare începând cu data de 15 martie 2023.

Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis și publicat în Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru că având impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare și transmitere de informații, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin, declară președintele ANPC.

În anul 2022, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei. A fost înregistrară o creștere de 80,7% față de anul 2021, când valoare totală a contravențiilor date a fost de 120,3 milioane de lei.

Cookies