Meniu de Revelion de la rușii care au intrat în București în ’44, au plecat în ’48 și s-au întors în 2020 cu colțunași, salam de elan, caviar și multă, multă vodca

30 dec. 2020
547 Afișari
Meniu de Revelion de la rușii care au intrat în București în '44, au plecat în '48 și s-au întors în 2020 cu colțunași, salam de elan, caviar și multă, multă vodca

Bereska (în limba rusă înseamnă “mesteacăn”, un copac svelt și alb, copac sacru, copacul național al Rusiei) denumește un lanț de băcănii/etnic market care a intrat și s-a dezvoltat puternic pe piețele din Bulgaria și România. Primul magazin a fost deschis în Varna, în septembrie 2019, iar în București în anul 2014. Acum, în oraș există opt băcănii cu produse tradiționale rusești, de la maica lor, Rusia, sau importate din Letonia, Georgia, Armenia și Republica Moldova.

Dacă mâine ar veni din nou rușii în oraș, ca exact acum 72 de ani de când au plecat, aș ști exact ce să-i pun lui Ivan pe masă. Nu gratis, nu moka, ci pe bani, oaspeți cu invitație, nu de ocupație. Cina plătită, fair-play, nota de plată nemțească la urmă, Eins Zwei Polizei, ca la Berlin! Nice to meet you, Ivan!

Ivan, îți voi da kvas, vodkă și icre negre

Aș cumpăra totul de la Berezka, toate delicatesele slave verificate cu modesta mea pricepere (au prețuri foarte decente, numai la Kaviar e mai mare deranjul, ăla da, e scump, ajunge și suta de euro o cutiuță tare mică cu icre negre, “oci ciornie”). Ți-aș propune să ne îndopăm cu icre negre și să cânți în limba română “Ocie ciornie” că am tradus versurile, să înțeleagă și hipsterii din București ceva din cântecul tău, că cei ce au învățat rusă la școală în anii 50 sunt pe cale de dispariție.

Cântă, Ivan, cântă, davai ceas, davai palton, hai să facem împreună karaoke: “Ochi negri, ochi pasionali/ ochi arzători și minunați/cât de mult vă iubesc și cât de mult îmi este frică de voi/ cred că v-am văzut într-un ceas rău/ Vai, nu e de mirare că sunteți mai întunecați decât adâncurile/ văd în voi văd doliu după sufletul meu/ văd în voi flacăra victoriei/ care a făcut scrum, sărmana inima mea”.

foto: Berezka Magazin Rusesc

Ți-aș da Kvas, vodka Beluga și Altai, vodka Hlebniy (făcută din pâine neagră) și vin roșu demidulce Kindazmarauli sau Saperavi (cerneală înseamnă în georgiană “saperavi”, pentru că îți colorează limba și gâtlejul exact de parcă ai fi băut cerneală). Vin de ăla de bea Stalin și cu Beria pân’la ziuă, ascunși după zidurile Kremlinului. Adevărul este că vin georgian găsești numai la Bereska că nu avem piață comună cu georgienii și dacă vrei să-l cumperi din Europa, te costă DHL-ul de te rupe. O sticlă de kindzmarauli te duce până în 60 de lei, dar te ia capul de bun ce e și te doare sufletul.

Aș cinsti diversitatea umană cu bere Baltika și Kraft și cu mezelicuri letone făcute din carne de ren. Și dacă Ivan ar fi mai puțin bețiv, l-aș îmbia cu sucuri de rodie, de mesteacăn ( cică e bun la toate, la hemoroizi, la digestie, e tonic și ușor dulceag și când îl bei reciți din Esenin fără să știi vreun vers din Esenin). Esenin, poetul ăla bețiv care-a fost la Revoluția din octombrie până s-a săturat de ea și a băut până a murit, nu înainte de a scrie cele mai frumoase versuri din lume și despre mesteceni. Nu a mai apucat să vadă că ați făcut suc din coaja lor.

Ivan, ți-aș da somon și hering pescuit în Marea Baltică

Suc de merișoare, de zmeură, de răchițele și de căpșuni. Bea, Ivane! Bea! Vrei cvas? Uite, am și toate sunt made în Țările Baltice. Vrei pâine de secară din Letonia, poftim, nu te sfii, înghite. Mușcă din pâinea tare, dulce și neagră, dă vodka peste cap, ia că tu le-ai adus pe toate la București.

Foto: Berezka Magazin Rusesc

Ți-aș da somon afumat, burtă de somon, terina de somon, icre de somon. Le-aș pune pe un platouaș tartine cu hering pescuit din Marea Baltică, hering semi-sărat, file de hering în ulei, sprot condimentat și ficat de cod, de i se mai spune și “foie gras oceanic, datorită texturii sale untoase.

La urmă, ia plăcinte și colțunași (pelmeni) cu cartofi, cu varză sau cu ciuperci, ia castraveți și vodka din nou, varză murată și zeamă de varză acră (pe toate le găsiți la magazin și au alt gust decât murăturile noastre, sunt făcute de o minte rusească exact ca să curgă vodka mai unsă).

Foto: Berezka Magazin Rusesc

Vrei vin din Basarabia? Tot tu ai, ai și ne dai și nouă. Ai Cricova premium cuvee, ai Fetească Albă, ai vinuri roșii de pe malul Prutului, vinuri curate și groase, ai, ai, davai, davai, Basarabia pământ românesc.

Proprietarul afacerii este Viktor Bakurevich, un avocat și antreprenor originar din Siberia, tipul care-a reușit să deschisă 35 de magazine în Bulgaria și opt în București! Să trăiești domnul Rus, nice to meet you, te pricepi la afaceri! Sărbători fericite!

Cookies