Membrii Comisiei de Urbanism îşi aprobă contracte de milioane de euro pentru propriile firme, din banii Municipiului Bucureşti

de:
30 nov. 2010
1 Afișari
Membrii Comisiei de Urbanism îşi aprobă contracte de milioane de euro pentru propriile firme, din banii Municipiului Bucureşti

Este cazul contractului pentru PUZ-ul noii autostrăzi suspendate, un proiect de 8 milioane de euro. Dintre cele cinci firme câştigătoare, două sunt deţinute de membri ai Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Bucureşti (CTUAT). Astfel, cei doi arhitecţi vor face PUZ-ul, vor încasa banii, iar apoi proiectul va fi supus avizării în Comisia în care tot ei sunt membri.

Contractul pentru Servicii de elaborare Plan Urbanistic Zonal „Inchidere Inel median de circulaţie la zona nord/autostrada urbană PUZ şi Studii de fezabilitate – tronsonul Lacul Morii – Șos. Colentina” a fost atribuit unei asocieri de cinci firme: SC Ecoterra SRL, SC Proiect Bucureşti, SC Metroul SA, SC Western Outdoor SRL şi SC Alpha Studio SRL. Ultimele două sunt deţinute de Sorin Gabrea şi Vlad Cavarnali, amândoi membri în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Bucureşti.

Atribuirea contractului pentru elaborarea PUZ celor două firme pare aşadar o „afacere” sigură şi pentru Primărie. Practic, firmele deţinute de Sorin Gabrea şi Vlad Cavarnali vor elabora un PUZ care mai apoi va fi supus avizării în Comisia în care tot ei sunt membri. O reţetă garantată pentru succes. În plus, pentru serviciile oferite de firmele lor, ei vor primi aproximativ 1,6 milioane de euro fiecare (dacă valoarea contractului va fi împărţită în mod egal între cele cinci firme).

„Sunt un mare cunoscător al acestui oraş. Mă consider îndreptăţit să particip la un proiect de o asemenea anvergură pentru Bucureşti. Mi s-ar părea imoral dacă un debutant ar participa la un proiect atât de important”, a declarat pentru B365.ro arhitectul Sorin Gabrea.

Colegii le-au mai avizat alte cinci proiecte în acest an

Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului este formată din nouă arhitecţi şi are rolul de a ajuta Primăria să „traseze” liniile de dezvoltare urbanistică ale Capitalei. Numai că în mai multe cazuri, aceste linii sunt trasate şi în interesul firmelor la care sunt acţionari membrii acestei Comisii. Astfel, firma arhitectului Sorin Gabrea, SC Western Outdoor SRL a avut 11 proiecte supuse avizării Comisiei, numai în acest an. Șapte dintre ele au primit deja aviz de urbanism sau de oportunitate. Și firma arhitectului Vlad Cavarnali a avut în acest an nevoie de avizul CTUAT. SC Alpha Studio SRL a avut trei proiecte pentru care a solicitat aviz. Două dintre ele au primit din partea colegilor săi aviz de urbanism, iar unul aviz de oportunitate.

„În această Comisie sunt aleşi cei mai buni profesionişti. Eu nu sunt funcţionar public şi nu sunt retribuit pentru activitatea mea în Comisie. Avem libertatea de a ne susţine propriile proiecte în această Comisie. Nu există nicio incompatibilitate”, susţine Sorin Gabrea.

Fost arhitect al Capitalei între 1994 şi 1997, Sorin Gabrea este responsabil de marile proiecte urbanistice ale Capitalei. Printre ele, ansamblul imobiliar Băneasa sau cartierul Henri Coandă. Nici colegul său Vlad Cavarnali nu este străin de marile proiecte imobiliare ale Capitalei. În luna august, arhitectul a trecut prin Comisia de Urbanism un vast proiect imobiliar pe Splaiul Unirii, ce urmează a fi realizat pe o suprafaţă de 2 hectare. De asemenea, el este şi autorul PUZ-ului pentru proiectul Esplanada de pe Bulevardul Unirii. Vlad Cavarnali nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Arhitectul-şef al Capitalei: Legal nu este incompatibilitate, la nivel moral este altă problemă

Avizul CTUAT este unul consultativ. Recomandarea finală pentru un PUZ o face arhitectul-şef al Primăriei, iar votul îl dă Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care ia însă în considerare şi avizul Comisiei de Urbanism.

„Din punct de vedere legal nu este incompatibilitate. Când se votează proiectul unui membru al Comisiei persoana respectivă trebuie să părăsească sala şi rămân ceilalţi colegi să voteze. Dacă vorbim din punct de vedere etic, moral, aici este o altă problemă, pe care eu prefer să nu mă pronunţ”, a spus pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Printre câştigătorii proiectului autostrăzii suspendate, trei „clienţi” fideli ai Primăriei

Alături de firmele celor doi arhitecţi din CTUAT, Primăria a desemnat câştigătoare şi alte trei firme cu care instituţia a avut sau are deja încheiate numeroase contracte. SC Ecoterra SRL este deţinută de omul de afaceri Mihai M. Stanciu. Pe acelaşi nume este înregistrată şi celebra firmă SC Search Corporation SRL, abonată la contractele de consultanţă ale Primăriei Capitalei. Numai în ultimele patru luni, edilii au atribuit Search Corporation SRL două contracte în valoare de 2,1 milioane lei.

Colaborarea cu Administraţia Străzilor (instituţie subordonată Primăriei Capitalei) este şi mai fructuoasă. Din mai şi până acum, firma lui Mihai M. Stanciu a câştigat trei contracte, în valoare de 4,4 milioane lei (peste un milion de euro).

SC Metroul SA este şi mai „apropiată” de Primăria Capitalei. Din luna august şi până în prezent firma (singură sau în asociere cu alte firme) a încheiat cinci contracte de servicii cu Primăria Capitalei, în valoare de 7,2 milioane de lei (1,7 milioane euro). Și firma Proiect Bucureşti este foarte cunoscută instituţiilor publice bucureştene, societatea activând în Capitală de peste 50 de ani. Printre proiectele sale se numărul şi celebrul Pasaj Basarab.

Contractul atribuit de Primărie celor cinci firme asociate este în acest moment contestat de o altă firmă: Sc Iptana SA. Societatea reclamă faptul că Primăria nu a motivat punctajul acordat asocierii câştigătoare.

Cookies